Waterschapshuis (Medemblik)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het waterschap van Medemblik besloot in 1799 dat het tijd was voor een nieuw kantoor. Voor die tijd werd er steeds vergaderd op de plek van de huidige Landswerf, maar daar moest in 1798 een nieuw scheepbouwcomplex verrijzen. Op zoek dus naar een nieuwe locatie.

Het waterschap kreeg een royale hoeveelheid guldens voor het oude pand. Na een tijdje zoeken kwamen ze uit op twee 17e-eeuwse woningen aan de Westerhaven en een klein pandje aan het Achterom. De voorgevels werden gesloopt en opnieuw opgetrokken in een sobere maar monumentale stijl. Ook het interieur werd onder handen genomen en kreeg schilderijen, nieuw meubilair, dure behangsels (verwijderd in de 19e eeuw) en een marmeren voorhal. Overigens heette het gebouw vroeger Koggehuis. Om verwarring met een ander Koggehuis in de buurt te voorkomen, gaven de huidige eigenaars hun pand een nieuwe naam.

Prominente gasten

Het pand heeft enkele prominente gasten gehad. De bekendste is ongetwijfeld Napoleon, die hier in 1811 kwam lunchen. De Franse keizer had zijn eigen kok meegenomen, bang als hij was om vergiftigd te worden. De keuken waar de lunch werd bereid is nog deels in oorspronkelijke staat. Ook Napoleons broer Lodewijk kwam graag bij het Waterschapshuis over de vloer wanneer hij de Landswerf kwam inspecteren. Van Nederlandse zijde bezochten koningin Emma en Wilhelmina het pand.

Huis voor de kunsten

Modernisering volgde in de 19e eeuw, waardoor een deel van het oorspronkelijke interieur verloren ging. Het pandje aan het Achterom werd eerst omgebouwd tot stal en koetshuis, later tot werkplaats. In de jaren 60 van de 20e eeuw werd het Waterschapshuis grondig gerestaureerd door C.W. Royaard, die allerhande interieuronderdelen uit de regio bij elkaar bracht om het huis terug te brengen tot zijn oorspronkelijk, 18e eeuwse staat. Het pand heeft daarna nog even dienst gedaan als kantoorruimte. Inmiddels is het Waterschapshuis in particuliere handen en wordt het geregeld ingezet als onder andere expositieruimte en ontvangsthuis voor artistieke talenten.

 

Adres

Westerhaven 20
1671 CH Medemblik

Openingstijden

Het Waterschapshuis is in particulier bezit, het interieur is niet openbaar toegankelijk.

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0