's Landswerf (Medemblik)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Nationale Vergadering besloot in 1797 dat er in Medemblik een scheepsbouwcomplex voor de Nederlandse marine moest komen. De Westerhaven was al lange tijd in gebruik geweest voor de scheepsbouw en werd uitgekozen als de locatie voor het nieuwe complex. Binnen een jaar verrees een enorme opslagplaats met bijgebouwen.

Een jaar later, bij de inval van de Engelsen en Russen, zorgden Britse troepen ervoor dat er van het complex alleen nog een smeulende ruïne overbleef. De Landswerf werd niet opgegeven en in 1800 herrees het gebouw in exact dezelfde staat, alsof er nooit iets gebeurd was. Rondom het herbouwde magazijn uit 1800 werd de Westerhaven compleet verbouwd tot dok. De Landswerf deed voortaan dienst als hoofdgebouw.

Oorlogshaven

Napoleon was maar wat blij met de volledig herbouwde haven. Hij wees tijdens zijn bezoek aan Nederland in 1811 de haven van Medemblik, samen met die van Hellevoetsluis en Den Helder, aan tot oorlogshavens. Die waren voor de bouw en uitrusting van oorlogsschepen bedoeld. De keizer kwam zijn nieuwe haven en de Landswerf persoonlijk inspecteren in oktober 1811. Medemblik heeft niet lang dienstgedaan als Franse oorlogshaven. De Fransen vertrokken weer in 1813 en de werf kwam in handen van de Nederlandse marine.

Wisselende functies

De marine kon er blijkbaar niet heel veel mee: al in 1828 werd het pand opgegeven voor de scheepsbouw. Het werd achtereenvolgens een opleidingsinstituut voor de marine, een Rijksgesticht voor misdadigers en psychopaten en een provinciaal ziekenhuis voor geestelijk gestoorden. Al die functies hadden hun tol ophet gebouw en in 1967 gingen er al een aantal zwaar onderkomen gedeeltes onder de hamer. Gelukkig besloot men het hoofdgebouw te bewaren. Inmiddels is het verbouwd tot een appartementencomplex.

 

Adres

Landswerf 21-58
1671 BK Medemblik

Openingstijden

Het interieur van de Landswerf is niet vrij toegankelijk.

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0