Paushuize (Utrecht)

Horizontal tabs

Beschrijving

Paushuize dankt zijn naam aan de enige Nederlandse paus, Adrianus VI. Deze Adriaan Floriszoon Boeyens liet het pand in 1521 bouwen. Nog voor de voltooiing vertrok hij naar Rome om de functie van God op Aarde te vervullen. Paushuize het op een na oudste pand van Utrecht. Alleen stadskasteel Oudaen is ouder. 

De bijzondere architectuur van Paushuize — de afwisseling van rode baksteen met lichtere speklagen van natuursteen en een markante trapgevel — maakt dat dit huis omschreven kan worden als een Renaissancehuis met Gotische invloeden. In de gevel aan de Kromme Nieuwegracht is een beeld van Christus Salvator te zien. Dit is een verwijzing naar het Utrechtse Oudmunsterkapittel, ofwel Salvatorkapittel, waarvan Boeyens kanunnik was. 

Lodewijk Napoleon

Nadat Boeyens als paus Adrianus naar Rome vertrok, kwam het pand in handen van verschillende families die behoorden tot de Utrechtse elite. Onder hen d'Ablaing van Giessenburg en Van Asch van Wijk. In 1807 deed Paushuize zelfs vier maanden dienst als residentie van koning Lodewijk Napoleon, die een tijdelijk onderkomen zocht in afwachting van de oplevering van zijn nieuwe paleis aan de Wittevrouwenstraat in Utrecht. 

Provinciehuis

Tussen 1814 en 1954 fungeerde Paushuize als werkruimte en woonhuis voor de Commissaris van de Koning(in) in Utrecht. In 1830 werd een grote verbouwing doorgevoerd om het pand te moderniseren. Ook is toen de zogenoemde Spiegelzaal aangebouwd, die de functie van vergaderzaal voor de Provinciale Staten kreeg. Tijdens deze verbouwing hebben de meeste spitsboogvensters plaats moeten maken voor de huidige, rechte vensters.

Mussert en Himmler

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heette de Commissaris van de Konigin tijdelijk Commissaris der Provincie. Twee commissarissen van NSB-signatuur hebben in Paushuize Anton Mussert (die niet ver van Paushuize aan de Utrechtse Maliebaan woonde) en Heinrich Himmler ontvangen. 

Tegenwoordig dient Paushuize als representatieve ruimte voor de Commissaris van de Koningin en het provinciebestuur. Het pand heeft een schitterend interieur waaruit blijkt dat het ooit een stadspaleis is geweest. Er zijn een viertal salons waarvan er drie aan elkaar geschakeld kunnen worden. Noemenswaardig is tot slot het bezoek dat paus Johannes Paulus II in 1985 aan het Paushuize bracht.

Adres

Pausdam 10
3512 HE Utrecht

Openingstijden

Op dit moment wordt Paushuize gerenoveerd. Het pand is daarom niet vrij toegankelijk. Op www.paushuize.nl kunt u de renovatie volgen en alles lezen over dit prachtige monument, en wat er tijdens de renovatie ondekt wordt.

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0