Ons' Lieve Heer op Solder

Horizontal tabs

Beschrijving

Dit pand, het huidige museum bestaat uit een voorhuis met twee steegwoningen, waarbij de derde verdieping van het voorhuis één geheel vormt met de bovenste etage van deze huizen. De nieuwe eigenaar laat het huis direct grondig verbouwen. Op de bel-etage en in het souterrain brengt Jan Hartman zijn winkel en opslag onder. Op eerste verdieping komt een - voor die tijd rijke - ontvangstkamer, waar Hartman gasten en zakenrelaties zijn status en gastvrijheid kan tonen. De Sael behoort tegenwoordig tot de best bewaarde woonruimten in Nederland uit de Gouden Eeuw en is zelfs in Japan, in kopie, te bewonderen.
In de steegwoningen woont en werkt de eerste priester van de kerk, pater Petrus Parmentier, samen met zijn assistent en een aantal geestelijke dochters, ook wel klopjes genoemd.
Gedoogbeleid
Hartman is katholiek en zijn zoon studeert voor priester. In het gereformeerde Amsterdam is weinig gelegenheid om hun geloof te belijden. Enkele jaren na de Alteratie (de overgang naar het gereformeerde geloof van Amsterdam) in 1578 is er namelijk een officiële verbod gekomen op de viering van de katholieke eredienst. Daarom laat Hartman op de bovenste drie verdiepingen van zijn huis een rooms-katholieke huiskerk bouwen. Ruim tweehonderd jaar dient Hartmans zolderkerk als kerk voor de oudste buurt van de stad. De gereformeerde overheid weet van het bestaan van de zolderkerk, maar kneep een oogje dicht. Amsterdam hanteerde een 'gedoogbeleid' ten aanzien van de diversiteit aan geloofsrichtingen in de stad.
Op solder
In 1739 koopt pastoor Ludovicus Reiniers het pand. Hij gaat in het voorhuis wonen en laat om de kerk beter toegankelijk te maken een nieuw trappenhuis timmeren in de eerste steegwoning. In de loop van de achttiende eeuw wordt een nieuw altaar in de kerk geplaatst. Aan het eind van deze eeuw, om precies te zijn in 1794, wordt door Hendrik Meijer een nieuw orgel geïnstalleerd in de kerk. Na het midden van de 19de-eeuw kunnen de Amsterdammers hun katholieke geloof weer in het openbaar belijden. De inmiddels verouderde kerk heet dan niet meer 'Het Hart' maar krijgt de romantische naam 'Ons' Lieve Heer op Solder'.
Museum
Bij de wijding van de grote Sint-Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station in 1887 verliest Ons' Lieve Heer op Solder haar functie als parochiekerk. In datzelfde jaar koopt een groep katholieke Amsterdammers het pand op de hoek van de Oudezijds Voorburgwal en de Heintje Hoekssteeg, en behoedde het daarmee voor sloop. Al een jaar later, op 28 april 1888, wordt Ons' Lieve Heer op Solder voor publiek opengesteld, op alle weekdagen. Het is na het Rijksmuseum het oudste museum van de stad.
 

Adres

Oudezijds Voorburgwal 40
1012 GE

Openingstijden

Telefoonnummer

020-6246604

Facilities

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0