Museum Vliegbasis Deelen

Horizontal tabs

Beschrijving

Wie het gebied van Vliegbasis Deelen verkent, ziet groene weilanden, pittoreske boerderijen en een strak blauwe lucht. Maar schijn bedriegt: boerderijen zijn in werkelijkheid bunkers en tot 1995 was er een militair vliegveld gevestigd dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vliegbasis Deelen is het meest compleet bewaarde militaire vliegveld uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland. 

In een notendop
In 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd de voorloper van Vliegbasis Deelen ingericht op de Kemperheide, een terrein dat daarna onderdeel uit is gaan maken van de vliegbasis. Na de meidagen van 1940 legden de Duitse bezetters Fliegerhorst Deelen aan, op 15 april 1945 werd het vliegveld ingenomen door Canadese militairen. Zij richtten er een oorlogsdump in, waar oorlogsmaterieel werd verzameld.

Vanaf 1947 was op Deelen de technische opleiding voor de Luchtstrijdkrachten gevestigd en tijdens de Koude oorlog werd Deelen gebruikt om verkenningsvluchten uit te voeren. De door de Duitse bezetter geplaatste gebouwen op Deelen werden na de oorlog door het ministerie van Defensie overgenomen en weer voor militaire doeleinden gebruikt. Door de sobere en doelmatige instelling bij Defensie in de periode na de oorlog, vonden er geen sloop- en nieuwbouw-werkzaamheden plaats waardoor de structuur van het geheel bewaard kon blijven. In december 1995 werd de operationele Vliegbasis Deelen gesloten en vanaf dat moment alleen nog gebruikt voor helikopteroefeningen ten behoeve van de Luchtmobiele Brigade. Sinds 25 jaar is op de Kop van Deelen een museum over de luchtoorlog 1940-1945 en de geschiedenis van Vliegbasis Deelen en de streekgeschiedenis gevestigd.

Achtergrond

'Bergen & Behouden' De DAEG, Dutch Aircraft Examination Group, is opgericht in 1989. De stichting houdt zich bezig met de studie over de luchtoorlog boven Nederlands grondgebied in de periode 1939­1945. Tijdens de tweede wereldoorlog zijn er in ons land en het IJsselmeer circa 7.500 vliegtuigen neergestort. Vele vliegers zijn onder dramatische omstandigheden gewond geraakt of omgekomen.

Het museum vliegbasis Deelen doet haar uiterste best om haar medewerking te verlenen bij het terugvinden van vermiste vliegers en het bergen van vliegtuigwrakken. Wij houden ons daarbij ook bezig met archief-onderzoek en de historische bewerking hiervan. De bewerking komt ook tot uitdrukking in tijdelijke tentoonstellingen, lezingen en workshops voor scholen. In het museum kun je een aantal aspecten bezichtigen die te maken hebben met de luchtoorlog 1939-1945. Te zien zijn o.a. vliegerkleding, navigatiemateriaal, vliegtuigbewapening en vele resten van opgegraven vliegtuigwrakken. Dit alles wordt uitgebreid historisch onderbouwd.

Oproep

Om de collectie uit te kunnen breiden komt het museum graag in contact met bewoners van de regio, dan wel oud-militairen die in het bezit zijn van fotomateriaal en/ of voorwerpen die van belang zijn voor de geschiedenis van Deelen.

Adres

Hoenderloseweg 10
6816 SW Deelen

Openingstijden

Za en Zo: 11.00 tot 17.00h

Telefoonnummer

026-3341625

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0