Museum ’t Behouden Huys | Terschelling

Horizontal tabs

Beschrijving

Museum ’t Behouden Huys  | Terschelling

't Behouden Huys is ‘de schatkamer’ van Terschelling en heeft als zodanig een unieke functie en betekenis op het eiland en betekenis voor de gemeenschap. De collectie van het Museum en het Historisch Centrum is ván de Terschellinger gemeenschap, vóór de Terschellinger inwoners én zijn bezoekers.

Een leerplek, vraagbaak en belevingsruimte voor zowel de eilander gemeenschap als de gasten van het eiland: iedereen van jong tot oud, wereldwijd, die geïnteresseerd is in het bijzondere cultureel erfgoed en de geschiedenis  van het unieke stukje grond dat Terschelling heet.

Cultureel erfgoed van Terschelling

Terwijl Museum ’t Behouden Huys de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Terschelling voor een breed publiek toegankelijk maakt, is het Historisch Centrum ’t Behouden Huys voor de gerichte onderzoeker op het gebied van eilander geschiedenis en erfgoed. In deze lijn wordt verder verzameld, behouden, beheerd en onderzoek gedaan.

’t Behouden Huys moet voor de toekomst als cultuurhistorische plek midden in de Terschellinger samenleving behouden blijven. Een van de taken is kennisoverdracht aan maatschappelijke instellingen en verenigingen op het eiland en daarbuiten. Het museum wil initiatieven op cultureel en historisch gebied op Terschelling ondersteunen en het historisch onderzoek daarvoor stimuleren of zelf doen. Er wordt ingezet om de contacten over en weer zullen te onderhouden en aan te passen aan de eisen van de tijd. Alles binnen de randvoorwaarden die van een eigentijds middelgroot museum en archief verwacht mogen worden.

Collectie

't Behouden Huys verzamelt objecten die een relatie hebben met de geschiedenis en cultuur van Terschelling. De museumcollectie omvat bijna 6000 voorwerpen, zoals schilderijen, kaarten, foto's, textiel, boeken, scheepsmodellen, medailles, zeemanssouvenirs, glas, zilver, kunstnijverheid, archeologische vondsten en typisch Terschellinger objecten. Als bezoeker kan je een groot deel van onze collectie zien in het museum. De rest verblijft in het depot en wordt ook gebruikt bij de samenstelling van onze wisselende publiekstentoonstellingen.

Benieuwd waaruit de collectie van 't Behouden Huys onder meer bestaat? Via onze site is het mogelijk om een deel van onze collectie online te doorzoeken.

Bekijk de collectie in Collectie Nederland 

Historisch Centrum

’t Behouden Huys is meer dan een museum. Onder hetzelfde dak is ook het Historisch centrum gevestigd. Hier is een schat aan informatie aanwezig. Regelmatig wordt het centrum bezocht voor onderzoek op het gebied van eilander geschiedenis en cultureel erfgoed. Mail of bel voor de mogelijkheden als je een afspraak met ons wilt maken.

Bibliotheek

Heb je vanwege studie of hobby behoefte aan meer informatie over de Terschellinger cultuur of geschiedenis? Neem dan contact met ons op. In onze bibliotheek vind je een collectie boeken, tijdschriften en naslagwerken met betrekking tot het eiland, de gebruiken en de bewoners. De bibliotheek van het museum is op afspraak te bezoeken. Het materiaal kan in de bibliotheek worden geraadpleegd

Erfgoed Terschelling Digitaal

Het Terschellinger Erfgoed is meer dan de tentoongestelde grote en kleine schatten in ’t Behouden Huys, inclusief alle verhalen. Helaas kan niet alles getoond of gelezen worden. Maar de geschiedenis en de cultuur van Terschelling zijn te mooi om alleen in kasten bewaard te blijven. Het eilander erfgoed moet naar elke huiskamer, waar en wanneer dan ook – en niet alleen voor nu, maar ook voor later. Digitaal dus!
’t Behouden Huys is aan dit grote project begonnen, waarbij door middel van een overkoepelende database archieven op Terschelling met elkaar verbonden gaan worden. Het voordeel hiervan is dat er één zoekplaats komt en het zo gemakkelijker wordt toegang te krijgen tot het complete Terschellinger digitale erfgoed archief. Op 28 februari 2022 is de website www.erfgoedterschelling.nl gelanceerd. De komende jaren zullen steeds meer verenigingen, stichtingen en instanties aan gaan haken. De werkzaamheden lopen  en de site zal de komende jaren dus steeds verder worden uitgebreid. 

Toegankelijk

Het draagvlak onder de Terschellinger gemeenschap zal ’t Behouden Huys ook in de toekomst willen blijven houden. In die zin mogen de recreatieve en economische waarden van het museum als belevingsplek niet onderschat worden. Maar altijd binnen de kaders die kenmerkend zijn voor Terschelling: makkelijk toegankelijk, laagdrempelig, veelzijdig, betrokken en gelijkwaardig. Bij het unieke en eigenzinnige eiland hoort het unieke en eigenzinnige Behouden Huys. 

https://behouden-huys.nl/ Museum 't Behouden Huys

Adres

Commandeurstraat 30
8881 BB West-Terschelling

Openingstijden

1 november t/m 31 maart 

Woensdag: 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag: 13:00 - 17:00 uur

1 april tot 1 november en de Kerst- en voorjaarsvakantie

maandag t/m vrijdag: 11:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag: 13:00 - 17:00 uur

Telefoonnummer

0562-44 23 89

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0