Museum Het Grachtenhuis (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

Museum Het Grachtenhuis is voor toeristen ‘the gateway to the canals’. Bezoekers aan de Amsterdamse Grachten kunnen dit moderne museum als startpunt nemen. In een rondleiding van driekwartier geeft het Grachtenhuis een goed beeld van het ontstaan en de geschiedenis van de Amsterdamse grachten(panden).

Het Grachtenhuis toont de historische context van de Amsterdamse stadsuitbreiding. Historische stadsplattegronden tonen de verschillende fasen van de stadsuitleg en de duidelijke planmatigheid die de stedenbouwkundigen voor ogen hadden. De bezoeker ziet in de tentoonstelling hoe de stad in de zestiende eeuw uit haar voegen groeit, waardoor tijdens het Twaalfjarig Bestand (1612)  begonnen moest worden met het uitgraven van drie grachten. Omdat de uitbreiding destijds plaatsvindt op moerassig gebied, wordt een specifieke bouwconstructie toegepast: de huizen langs de grachten worden op houten palen gebouwd. Een levensecht ‘poppenhuis’ toont door middel van 3D-filmtechnieken verschillende woonstijlen door de eeuwen heen. De rondleiding sluit af met een grote maquette van de grachtengordel.

Bankierswoning

Het Grachtenhuis is gevestigd in een van de grachtenpanden die tijdens de stadsuitbreiding in de zeventiende eeuw op palen werd gebouwd. Tussen 1663 en 1665 gaf de succesvolle zakenman Carel Gerards opdracht een dit dubbele woonhuis te bouwen. De bekende architect Philips Vingboons maakte een ontwerp in Hollands classicistische stijl met dubbele stoep. Het pand bleef lange tijd in handen van rijke koophandelaren of bankiers, zoals Pieter Pels en Jan Willink. Tijdens een verbouwing in de negentiende eeuw is de buitentrap verwijderd en een inwendige trap aangebracht, zodat geen extra belasting betaald hoefde te worden.

Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog

In dit bankiershuis zijn bijzondere transacties gesloten met de Russische aristocratie, Franse koningen en de Amerikaanse upper-class. De bekendste overeenkomst is die van Jan Willink met de Amerikaanse overheid. Vanaf 1780 verbleef de tweede Amerikaanse president, John Adams, in Amsterdam. Hij zocht politieke en financiële steun voor de jonge Verenigde Staten. Willink was een van de eerste bankiers die Adams miljoenen leende voor zijn grootscheepse plannen en zodoende dus medefinancier van de Amerikaanse onafhankelijkheid.

Voor wie geinteresseerd is in de onstaansgeschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel en de bewonersgeschiedenis van het pand - die ook veel vertelt over de grachtengordel -,  is een bezoek aan het Grachtenhuis zeker de moeite waard!

Adres

Herengracht 386
1016 CJ Amsterdam

Openingstijden

Vanaf 1 maart 2012 is het Grachtenhuis Museum weer geopend voor publiek!

Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0