Muiderpoort (Amsterdam)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Muiderpoort is een monumentale stadspoort aan het Alexanderplein te Amsterdam die dateert uit 1770. De poort is één van de weinige monumentale stadspoorten gebouwd in Nederland in de tweede helft van de 18e eeuw. Ook is de poort als enige overgebleven van de 17e en 18e-eeuwse stadspoorten van Amsterdam. In 1811 reed keizer Napoleon door de poort de stad binnen.

De Muiderpoort werd ontworpen door Cornelis Rauws, een gerespecteerd vakman, militair ingenieur en stadsarchitect van Amsterdam. Lang heeft Rauws niet kunnen genieten van zijn stadspoort: op 11 mei 1772 kwam hij om in een brand in de Amsterdamse Schouwburg. De Muiderpoort is dan ook het enige zelfstandige bouwwerk dat aan Rauws toegeschreven kan worden in de regio Amsterdam.

Veel 17e en 18e-eeuwse Hollandse stadspoorten waren zware, kubusvormige constructies die dikwijls gekroond werden door een koepel of toren. Rauws liet zich inspireren door Franse militaire architectuur. Dit leverde een "slanke", neoclassicistische poort op gesierd met Dorische zuilen en andere klassieke elementen. Het beeldhouwwerk, onder andere in de voorgevel, werd verzorgd door Anthonie Ziesenis.

Triomfboog

De keuze voor een poort in de Franse stijl bleek profetisch. Zo'n 41 jaar na de bouw, op 9 oktober 1811, reed Napoleon namelijk door deze poort de stad binnen, in een koets getrokken door acht witte paarden. Om de intocht extra luister bij te zetten, werd bij de Muiderpoort daarnaast ook nog een speciale ereboog voor de keizer opgericht.

De poort vormde een belangrijke schakel tussen stad en landwegen. Oorspronkelijk stond de poort tussen de binnen- en buitengracht van de oude stadswal: de Singelgracht en de toenmalige Lijnbaansgracht. De artistieke waarde van de poort was groter dan zijn militaire nut. De Muiderpoort was dan ook vooral bedoeld voor inning van tolgelden.

Moderne tolinners

Een brug leidde het verkeer door de Muiderpoort heen. Aan het uiteinde van de brug stond oorspronkelijk ook een buitenpoort. Deze werd in 1898 afgebroken maar is inmiddels weer opgebouwd aan de ingang van het huidige Flevopark in Amsterdam-Oost.

Met de komst van een nieuwe brug in 1903 kwam de Muiderpoort definitief buiten de verkeersstroom van Amsterdam te liggen. Sinds die tijd staat de poort in een eigen plantsoen tussen het Alexanderplein en de Plantage Middenlaan. Toch heeft de Muiderpoort nog iets van zijn oude karakter weten te behouden. In 2004 vestigde zich hier namelijk de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs.

Adres

Alexanderplein
1018 CG Amsterdam

Openingstijden

Het interieur van de Muiderpoort is niet openbaar toegankelijk, het exterieur wel.

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0