Monumentaal Herenhuis

Horizontal tabs

Beschrijving

Dit traditionele herenhuis dateert uit 1881. In dit jaar werd het pand ingeluid tot dokterswoning en dat is het tot op de dag van vandaag nog steeds.

Het huis heeft een gevel in de stijl van het neo-classisisme. Het gebouw is drie verdiepingen hoog en vormt een opmerkzame verschijning in de Voorstraat. Het woonhuis is en was het meest bepalende onderdeel van de dorpskern van Asperen. Het stijgt uit boven de andere panden in de straat, deze bestaan voornamelijk uit woonhuizen met één verdieping en voormalige stadsboerderijen.

Het huis van de dokter, zoals de Aspernaren het noemen, bestaat uit twee achter elkaar gelegen beuken met ieder een zadeldak met gesmoorde oud-Hollandse dakpannen. De gevels zijn uitgevoerd in schoon metselwerk, met uitzondering van de gepleisterde achtergevel. Het pand is van architectuurhistorische waarde doordat het een gaaf bewaard voorbeeld van een herenhuis is uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Het pand valt op door zijn hoogwaardige kwaliteit van het ontwerp de rijke ornamentiek. Van stedenbouwkundige waarde als meest opvallende woonhuis van de historische dorpskern van Asperen. Het pand heeft een bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en de handhaving van het historische beeld van de Voorstraat. Het feit dat het gebouw nog steeds een dokterswoning is geeft het een cultuurhistorische waarde. Het huis geeft een goed beeld van de huisvesting van de rijkere bevolking in de tweede helft van de negentiende eeuw.

Onder de Aspernaren gaat het gerucht dat het licht op de zolder in het huis van de dokter nooit uit is. De Asperse band Onslow Punx maakte hier een lied over.

Adres

Voorstraat 72
4147 CD Asperen

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0