Het Wevershuisje (Almelo)

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Wevershuisje in Almelo is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand november 2014. In het weekend van 15 & 16 november is het Wevershuisje gratis geopend voor publiek. De openstelling is een opwarmer en in aanloop naar Open Monumentendag 2015, dat het thema ‘Kunst & Ambacht’ heeft en plaats zal vinden in het tweede weekend van september.  

Verscholen in het groen, ligt midden in het centrum van Almelo en stadsboerderij. Een klein gebouwtje, gebouwd in de 17e eeuw. Lange tijd werd gedacht dat het boerengezin dat in het huisje had gewoond zich had bezig had gehouden met veeteelt. Tot een grote restauratie in 1980, toen een eeuwenoud weefgetouw werden ontdekt. Blijkbaar hadden de vroegere inwoners ook de nodige inkomsten verdiend met het weven van linnen.

Niet geheel verwonderlijk ook: de streek rondom Almelo stond bekend om zijn textielproductie. Vlas werd er geweven tot linnen, een industrie die op vele plekken in huis gebeurde. Handelaren kochten vlas op, brachten dit naar verschillende wevers en kwamen het na verloop weer ophalen. Pas wanneer het linnen op de markt verkocht was kreeg de wever zijn deel - nadat de koopman er een royaal percentage voor eigen zak vanaf had gehaald.

In het Wevershuisje is nu een klein museum ondergebracht, waar oude weefgetouwen en -gereedschappen uit de periode tussen 1754 en 1821 zijn tentoongesteld. Het Wevershuisje wordt gerund door vrijwiligers en is gratis toegankelijk. Er zijn regelmatig demonstraties die laten zien hoe de textielproductie vroeger in zijn werk ging, van weven en spinnen tot kantklossen en zijde beschilderen. En voor wie uitgeput raakt van al die arbeid is er op het erf is plek voor een kop koffie onder de kersenbomen.

Adres

Kerkengang 5
Almelo

Openingstijden

Het Wevershuisje is open dinsdag t/m vrijdag van 12.00 - 17.00 uur
én zaterdag van 12.00 - 17.00 uur.

In de maanden juli en augustus is het museum geopend van 13:00 - 17:30 uur in verband met defietsroute "van Vlas tot linnen".

Andere toegangstijden, voor groepen, zijn op afspraak mogelijk.

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0