Het Literatuurmuseum

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Literatuurmuseum is de schatkamer van de Nederlandse letteren. Het bevindt zich naast het Centraal Station Den Haag, in een complex waar ook onder meer de Koninklijke Bibliotheek, het Nationaal Archief en de Raad voor Cultuur zijn gehuisvest.

Er is geen plek in Nederland waar de literatuur zo geconcentreerd samenkomt als in dit museum. Het is een ideale locatie voor een kennismaking met literaire grootheden. In de collectie vindt u alles wat te maken heeft met het werk en persoonlijke leven van schrijvers: van liefdesbrieven tot manuscripten, van schrijversportretten tot kinderboekenillustraties.

De Nationale Schrijversgalerij

Meer dan 7.000 Nederlandse schrijvers en illustratoren zijn vertegenwoordigd in het museum. Achter elkaar  is het drie strekkende kilometer documenten en objecten. Hieronder circa 1,7 miljoen brieven, 225.000 manuscripten, 60.000 foto’s, 2.700 geschilderde en getekende schrijversportretten en 55.000 kinderboekenillustraties.

Het is een rijke bron van vele biografieën en andere literair-historische publicaties. Niet alleen onderzoekers en schrijvende pers, maar ook tv-programma’s, uitgeverijen en andere musea maken regelmatig gebruik van de collectie van het museum.  

Het museum heeft twee vaste tentoonstellingen: Het Pantheon. 100 schrijvers – 1000 jaar literatuur en de Nationale Schrijversgalerij. In de Nationale Schrijversgalerij ontmoet de bezoeker 500 geschilderde en gebeeldhouwde portretten van schrijvers en dichters. Het Pantheon is een ode aan schrijvers die het literaire landschap van de Lage Landen hebben bepaald.

Gerard Reve én Karel van het Reve

 Nederlandse en Vlaamse schrijvers vanaf de middeleeuwen tot heden zijn er te bewonderen. Alle hoogtepunten uit de Nederlandse literatuur komen aan de orde. Je kunt het schrijfproces ervaren, van de eerste krabbel tot de laatste drukproef. Je kunt genieten van gedichten, prozafragmenten, toneelstukken en boekverfilmingen. Het verhevene en alledaagse van schrijverslevens inclusief de literaire ruzies. 

Het is een grote eer om In het Pantheon opgenomen te zijn. Voor de periode 1000 – 1500 zijn dat: Beatrijs, Karel ende Elegast, Mariken, Henric van Veldeke, Hadewijch, Willem die Madoc maakte, Jacob van Maerlant, Jan van Ruusbroec, Thomas à Kempis, Erasmus en Anna Bijns.

Voor de periode 1900 – 1925 zijn het, geordend op geboortejaar: E. du Perron, Maurice Gilliams, Menno ter Braak, Cola Debrot, Belcampo. Albert Helman, Anna Blaman, Ida Gerhardt, Gerrit Achterberg, Theun de Vries, M. Vasalis, Louis-Paul Boon, Marten Toonder, Godfried Bomans, Simon Carmiggelt, Bert Schierbeek, Karel van het Reve, W.F. Hermans, F.B. Hotz, Gerard Reve en Lucebert.

Voor de jongste periode, 1925 tot nu, zijn het: Jan Wolkers, Hugo Claus, Anne Frank, Renate Rubinstein, Hans Faverey en Frans Kellendonk.

Het Stenen Bruidsbed

Naast de langlopende tentoonstellingen zijn er korte tentoonstellingen en webtentoonstellingen. Een voorbeeld van het laatste is Ik, Jan Cremer, met de mooiste pagina’s van het manuscript en de mogelijkheden in te stappen in de ‘magische jaren zestig’. Een andere korte tentoonstelling gaat over Het Stenen Bruidsbed van Harry Mulisch.

Het Letterkundig Museum is een mooie bestemming voor een excursie van leerlingen van middelbare scholen. Ideaal door de combinatie van educatie en beleving. Als het gecombineerd wordt met een bezoek aan het Binnenhof, het Mauritshuis of het Scheveningse strand is het iets waar deze leerlingen nog lang aan terug zullen denken.

Literaire prijzen

Het museum is tot slot een literair centrum.  Een bron van vele biografieën en andere literair-historische publicaties. Er is informatie over de literaire prijzen in een database die al tientallen jaren wordt bijgehouden en aangevuld. Winnaars, genomineerden en juryleden zijn terug te vinden.

Van alle Pantheon-schrijvers zijn er biografieën. Online is bio- en bibliografische informatie te vinden aangevuld met bijzondere beelden: handschriften, brieven, foto’s en bewegend beeld.

Het Kinderboekenmuseum is gevestigd in hetzelfde pand als het Letterkundig Museum. Zie www.kinderboekenmuseum.nl

Adres

Prins Willem-Alexanderhof 5
2595 BE Den Haag

Openingstijden

Tentoonstellingen

Maandag: gesloten
di – vrij: 10 – 17 uur
weekend: 12 – 17 uur

Studiezaal:

Maandag: gesloten
di – vrij: 10 – 17 uur

Telefoonnummer

070 - 3339666

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0