Fort Werk aan de Korte Uitweg

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Werk aan de Korte Uitweg is een fort in Tull en ’t Waal. Het maakt deel uit van de Stelling van Honswijk. Het ligt duizend meter ten noorden van Fort bij Honswijk. Het Werk aan de Korte Uitweg verdedigde Fort bij Honswijk bij een aanval vanuit het noorden.

Ook ondersteunde het fort een eventuele aanval op het Werk aan de Waalse Wetering. Daarnaast werd het inundatiekanaal verdedigd. Het begon allemaal met een gracht met een aarden wal. De grond van de aarden wal was afkomstig uit de gracht en het inundatiekanaal. In 1876 begon de bouw van een bomvrije kazerne en enige andere gebouwen.

Beton

791 houten palen werden onder het gebouw geplaatst. Op drie na zijn ze met een stoomheimachine in de grond geslagen. Men groef zo diep, dat het kwelwater van de Lek omhoog kwam. In 1878 was het gereed. In een houten loods werd het geschut opgeslagen en in een magazijn de munitie en twee kanonnen.

Het munitiemagazijn ligt op een hoog punt zodat er goed uitzicht was op de omgeving. Het munitiemagazijn was het eerste bouwwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie dat met beton werd gebouwd. Momenteel staat er een verrekijker. Een aantal bomen ontneemt enigszins het uitzicht.

Daglicht

De kazerne, groot genoeg voor 160 soldaten, bevatte verschillende ruimten. Er kwam nauwelijks daglicht binnen en de vochtigheidsgraad was hoog. Tijdens de mobilisatietijd werd er ook geslapen in barakken die op het terrein waren neergezet.

Regenwater werd opgevangen in een groot bassin onder de kazerne. Het werd gebruikt voor alle waterbehoeften. Aan de zuidkant van het gebouw is een speciale ruimte om de uitwerpselen van de toiletten op te vangen.

Tussen het Werk aan de Korte Uitweg en Lunet aan de Snel ligt een verdedigingsweg: de Gedekte Gemeenschapsweg. Via deze weg kon vanuit Fort bij Honswijk ook onder oorlogsomstandigheden het Werk aan de Korte Uitwijk veilig worden bereikt.

Reinaerde

Na de Tweede Wereldoorlog is het Werk aan de Korte Uitweg gebruikt voor de opslag van brugmateriaal van de Nederlandse Spoorwegen. Sinds 1985 is het fort in handen van Staatsbosbeheer. In de eerste jaren werd er niets mee gedaan. In 1999 is het Werk hersteld door Stichting Werk aan de Korte Uitweg. Sinds die tijd is in de kazerne een theehuis gevestigd.

Fietsers en wandelaars kunnen er een kop koffie drinken of een kleine lunch gebruiken. Ook is er een klein kampeerterrein. In de zomer zijn er workshops beeldhouwen en rondleidingen over het terrein. Vergaderruimten worden verhuurd. Sinds 2013 wordt het werk geëxploiteerd door Reinaerde. Cliënten van Reinaerde werken in het theehuis, de spoelkeuken en in het groen.

Bij het theehuis is meer informatie te krijgen over het Werk.

Bronnen:

http://forten.nl/forten/werk-aan-de-korte-uitweg/
http://www.natuurkampeerterreinen.nl/terreinen/utrecht/fort-wku-vh-werk-aan-de-korte-uitweg/
http://www.reinaerde.nl/locatiedetail.aspx?id=449
http://www.vvvkrommerijnstreek.nl/location/fort-werk-aan-de-korte-uitweg-reinaerde
http://www.oudhouten.nl/recente-tijd/werk-aan-de-korte-uitweg/

 

Adres

Lange Uitweg 42
3999 WL Houten

Openingstijden

8.00 - 20.00 uur 

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0