Fort Ellewoutsdijk (Ellewoutsdijk)

Horizontal tabs

Beschrijving

Op de noordelijke oever van de Westerschelde, tegenover Terneuzen, werd in 1835 gestart met de bouw van Fort Ellewoutsdijk. Dit fort maakte deel uit van een tweede stelling, die de Westerschelde moest bewaken. Ook Terneuzen maakte deel uit van deze tweede stelling. De eerste stelling lag bij Bath, verder stroomopwaarts.

Dat de Nederlanders plotseling de drang voelden om de Westerschelde af te sluiten, was vanwege de Belgische Opstand. In oktober 1830 had België zich onafhankelijk verklaard en koning Willem I was het daar vanzelfsprekend niet mee eens. Onderhandelingen liepen lange tijd op niets uit en ook de Tiendaagse Veldtocht (augustus 1831) had weinig resultaat opgeleverd. Met de bouw van nieuwe forten wilde de koning de toegang tot de haven van Antwerpen beperken. Tevens moesten deze forten havenstad Vlissingen beschermen.

De bouw van Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk werd gebouwd in de vorm van een zeshoek. De buitenzijde mat 80 bij 110 meter, met muren van 10 meter hoog. Daarbovenop lag nog een gronddekking van twee meter dik, met daarop aanvankelijk nog een borstwering waarop kanonnen werden opgesteld. Het geheel was omringd door een gracht. Het fort bood plaats aan 500 manschappen.

Functieveranderingen

Toen Fort Ellewoutsdijk amper voltooid was, tekenden Nederland en België het Verdrag van Londen. Hiermee werd het afsluiten van de Westerschelde eigenlijk overbodig. Na de Eerste Wereldoorlog werd het fort van zijn kanonnen ontdaan. In de Tweede Wereldoorlog werd het fort ingenomen door de bezetters. De Duitsers lieten er bunkers aanleggen en gebruikte het fort voornamelijk als gevangenis. Na de oorlog werd die functie feitelijk doorgezet: er werden NSB'ers vastgezet. Later werd het fort gebruikt als opslagplaats van Defensie. In 1981 kocht Natuurmonumenten het fort, vanwege de bijzondere ecologische waarde. Er leven verschillende bijzondere vogels.

In 2011 werd Fort Ellewoutsdijk gerenoveerd. De tijd had namelijk zijn tol geëist, waardoor onder meer grootschalige lekkages ontstaan waren. Na de renovatie werd het fort opengesteld voor publiek. Het is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Geregeld worden er culturele manifestaties en tentoonstellingen georganiseerd.

Adres

Fortweg 2
4437 AP Ellewoutsdijk

Openingstijden

Dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0