Dwingeloo Radiotelescoop (Dwingeloo)

Horizontal tabs

Beschrijving

De Dwingeloo Radiotelescoop is in maart 2014 Open Monument van de maand. Bij de in gebruikname in 1956 was dit de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld. Dankzij een grote restauratie kan de telescoop tegenwoordig weer draaien en metingen verrichten.

Stichting Radiostraling van Zon en Melkweg gaf in 1954 opdracht tot de bouw van de radiotelescoop. In 1956 opende koningin Juliana het bouwwerk, dat 1 miljoen gulden kostte. In de jaren zestig is de naam van de stichting veranderd in ASTRON, dat staat voor ASTRonomsich Onderzoek in Nederland. De radiotelescoop is voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt, ondermeer om de Melkweg in kaart te brengen. Er zijn twee kleine sterrenstelsel in de buurt van de Melkweg ontdekt, die de namen Dwingeloo I en II hebben gekregen.

Restauratie
Na 1998 verloor de radiotelescoop haar gebruiksfunctie en verroestte. In 2007 werd Stichting CAMRAS opgericht, die pleitte voor behoud en een plek op de monumentenlijst. Twee jaar later werd de Dwingeloo radiotelescoop aangemerkt als rijksmonument vanwege de bijzondere constructie en het wetenschappelijk belang. De overheid heeft een groot bedrag (meer dan €880.000) geschonken voor restauratie. De telescoop is van de stellage afgehesen en gezandstraald. In april 2014 zal een officiële heropening volgen, waarna de telescoop beschikbaar is voor radioamateurs, amateurastronomen en educatie-projecten.

Bouw
De Dwingeloo radiotelescoop heeft één schotelantenne met een diameter van vijfentwintig meter. Daarmee zijn kortegolf radiosignalen waar te nemen van astronomische objecten uit het heelal. De diameter voor radiotelescopen zijn groter dan voor licht, vanwege de lange golflengte van geluid. Om meer waar te kunnen nemen, worden radiotelescopen ook wel in een array naast elkaar opgesteld, zoals bij Westerbork. Het gebied rondom de telescoop moet radiovrij zijn; hieraan voldoet de locatie op de Dwingeloosche Heide in het nationaal park.

Geschiedenis
Sir Oliver Lodge deed aan het eind van de 19e eeuw de eerste pogingen tot radioastronomie. Karl Jansky toonde veertig jaar later aan dat behalve onweersbuien ook een ruis uit de Melkweg waar te nemen is via radiogolven. Een bekende Nederlandse astronoom is Jan Hendrik Oort. De grootste individuele radiotelescoop met een diameter van 500 meter wordt in China gebouwd, maar de grootste array ter wereld (LOFAR) zal in noord Nederland en Duitsland komen.

Kunst
Met de Dwingeloo radiotelescoop kan een zogenaamde earth-moon-earth verbinding tot stand worden gebracht. De maan dient als refector van het radiosignaal en moet dus zichtbaar zijn. Diverse kunstenaars hebben deze techniek toegepast in een kunstwerk.

Op zaterdag 8 maart 2014 is de Radiotelescoop in Dwingeloo gratis opengesteld voor publiek. In de middag van 14.00 tot 17.00 uur in het kader van Open Monument van de maand. Diezelfde avond van 20.00 tot 23.00 uur is een bezichting ook mogelijk tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen.

Adres

Oude Hoogeveensedijk 4
7991 PD Dwingeloo

E-mailadres

Facilities

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0