DRU (Ulft)

Horizontal tabs

Beschrijving

DRU is een van de oudste industriële bedrijven van Nederland. Het bedrijf werd opgericht in 1754 te Ulft, de gieterij daar werd in 1973 gesloten en in 2003 verhuisde de resterende onderdelen van het bedrijf naar Duiven. In 2009 is een cultuurcentrum genaamd de Drufabriek in een van de gebouwen gevestigd.

De beginjaren

Op 17 mei 1754 sloten de heren Bogel, Henning, graaf Van den Bergh en zijn raadsheer Roukens een overeenkomst tot het oprichten van een ijzerhut. Het zou een van de eerste hoogovens van Nederland worden.Het ging jaren lang niet zo best met deze ijzerhut totdat in 1774 Bernard Joseph Diepenbrock en zijn neven Theodor Johannes en Bernard Johann Reigers ten tonele verschenen. Zij kwamen uit Bocholt waar hun families groot aanzien genoten.

Omdat zij al een ijzerhut bezaten in Bocholt hadden zij ervaring met de ijzergiettechniek. Het drietal tekende een pachtcontract en begon te investeren in de hut. Het ging veel beter met het bedrijf en na diverse pachtcontracten werden, in 1831, de families Diepenbrock en Reigers volledig eigenaren van de Ulftse hut. Daarmee was ook de naam DRU geboren (Diepenbrock en Reigers te Ulft). DRU produceerde inmiddels van alles wat uit gietijzer kon worden gemaakt, van paraplustandaards tot grafkruizen en van pannen tot kachels.

Gouden tijden

In de crisisjaren had ook DRU het moeilijk. Na de Tweede Wereldoorlog brak een periode aan van grote groei. Met name de DRU kachels en haarden werden veel gevraagd en ook de geëmaileerde pannen bereikten een sterrenstatus. In 1948 ging het bedrijf naar de beurs. Er werd een bedrijfsfilm gemaakt genaamd "Symfonie van Vuur en IJzer". De bedrijfsleider van DRU, A. Tijdink, vertrok en richtte ATAG op.

DRU was toonaangevend als het gaat om werkomstandigheden. Zo werden er huizen voor werknemers gebouwd, was er een bedrijfsschool en een personeelsfonds. Het personeelsfonds was een voorziening waarop werknemers een beroep konden doen voor onvoorziene maar noodzakelijke uitgaven. Dit fonds zou blijven voortbestaan tot 1999. Inde jaren vijftig kwamen ook de DRU gaskachels op de markt met nieuwe gepatendeerde systemen zoals thermostatische regelingen en gesloten systemen.

In 1954 werd het 200 jarig bestaan gevierd en het bedrijf kreeg het predicaat Koninklijk, negen jaar later kwam zelfs prinses Beatrix het bedrijf een bezoek brengen. DRU beleefde ongekende omzetgroei in de zestiger jaren met een alsmaar toenemende vraag naar gaskachels.

Begin van het einde

Maar na enkele jaren raakte de markt verzadigd. Met het oprukken van de centrale verwarming, waar DRU amper in geïnvesteerd had, kwam het bedrijf steeds verder in de problemen. Er werd gediversificeerd maar met onvoldoende succes. In 1973 werd de ijzergieterij ontmanteld. DRU werd overgenomen door Internatio-Muller en ging roestvaststalen vloeistoftanks produceren. In 1991 werd het bedrijf wederom verkocht, nu aan de Wolters-Schaberg groep (nu Kendrion). Kendrion deed afstand van het bedrijf in 2002. Indat jaar nam de huidige directie, de heren Gelten en ter Horst het bedrijf over. Het bedrijf verhuisde naar Duiven.

IJzermuseum

In 1999 verliet DRU haar bedrijfspanden in Ulft. De panden waren oud en niet langer geschikt voor een moderne bedrijfsvoering. Bovendien wilde de Gemeente Gendringen het bedrijventerrein graag hebben voor woningbouw. Een aantal DRU gebouwen is inmiddels industrieel erfgoed. Het Portiergebouw herbergt nu de DRU Cultuurfabriek, een cultureel centrum voor de wijde omtrek. Elders is het Ijzermuseum gevestigd, dat alle producten tentoonstelt die de DRU fabriek in 250 geschiedenis heeft geproduceerd.

 

Adres

Hutteweg 24
7071 BV Ulft

Openingstijden

De openingstijden van de DRU Cultuurfabriek zijn afhankelijk van het programma.

Het IJzermuseum is elke zon- en feestdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur van half april tot begin november;
groepsbezoeken (met rondleiding) na afspraak ook op andere tijden mogelijk;
begin november tot half april: alleen groepsbezoeken op afspraak.

Telefoonnummer

0315-714358

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0