Den Haag – Smidswater & de Gietkom

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Smidswater is, net als de Hooigracht, al eeuwen een ‘stadsgracht’. Dat betekent dat de gracht in de oude stad lag – en ligt – en geen ‘verdedigingsfunctie’ had. Het Smidswater is echter niet altijd een gewone stadsgracht geweest. In de 17e eeuw maakte deze gracht wél deel uit van de Haagse verdedigingsgordel.

Het Smidswater is ongeveer 400 jaar geleden gegraven. De naam was toen nog ‘Sandsloot’.  Toen de Prinsessegracht omstreeks 1700 werd verlengd, verloor het Smidswater zijn verdedigingsfunctie. Door een lange brug aan te leggen, de Maliebrug,  werd het voor de hoge schepen ook niet langer mogelijk de gracht als doorgaande route te gebruiken. Er bestaan nog oude foto’s en tekeningen van omstreeks 1890 met diverse schepen in het Smidswater en de Hooigracht. Een bijzonder fraai gezicht.

Synagoge

Tussen Smidswater en de Nieuwe Prinsessegracht kwamen twee korte grachten te liggen: de Maliegracht -  langs de Korte Nieuwe Uitleg  - en de Gietkom. Hierdoor ontstond een eilandje tussen vier grachten. Men noemde dit eiland ‘Nieuwe Uitleg’.  Op dit eiland vestigden zich veel Portugese joden en zodoende ontstond hier een kleine joodse buurt. Midden op dit eiland, aan de Jan Evertstraat, staat de Portugese Synagoge (1726), ontworpen door de beroemde architect Daniel Marot.

Kanongieterij

Op het eiland stond ook de Kanongieterij van Den Haag. De gebouwen van de kanongieterij waren ontworpen door Pieter Post. De gieterij was tijdens de tachtigjarige oorlog gevestigd in het gebouw van de Kloosterkerk. De Republiek was protestants en de Kloosterkerk werd niet meer gebruikt voor kerkdiensten. Voor het vervoer van grondstoffen naar de Gieterij en de afvoer van kanonnen wilde men een gracht graven naar het Lange Voorhout. Omdat de Kloosterkerk echter op een oude duintop staat, was het graven van die gracht duurder dan het bouwen van een nieuwe gieterij. Daarom werd besloten dat laatste te doen.

Pal Malie

Helaas zijn de monumentale gebouwen van de Gieterij aan het eind van de tweede wereldoorlog verwoest. Waar ze ooit stonden, bevindt zich nu de Artillerie, nieuwbouw met een klassieke uitstraling. De naam van het grachtje ‘de Gietkom’ heeft dus te maken met de verdwenen Kanongieterij en de naam van het grachtje Maliegracht – langs de Korte Nieuwe Uitleg -  met het balspel Pal Malie dat op het Malieveld gespeeld werd. Bijzonder is dat de Gietkom geen kades heeft. Aan beide lange zijden staan gebouwen. De kades van de Maliegracht heten Nieuwe Uitleg en Houtweg.

Paardenstallen

De naam Smidswater is al wat ouder en heeft te maken met het feit dat hier, tot het begin van de 20e eeuw, veel paardenstallen waren en hoefsmeden woonden en werkten. Enkele van de stallen bestaan nog, zij worden echter niet meer gebruikt als stal voor paarden. Eén van de voormalige stallen wordt gebruikt als kunstgalerie, de andere als garage. Er staan enkele zeer mooie panden aan het water. Aan de kant van de oude stad zijn sommige panden ongeveer 400 jaar oud – de kade aan deze kant van het water wordt ook Smidswater genoemd. De kade op het eiland heet Nieuwe Uitleg. De huizen aan die kant van het water zijn allemaal na 1700 gebouwd.

Boogbrug

Ook de bijzondere boogbrug is toen over het Smidswater gelegd. De huidige brug is echter een replica uit de jaren ’70 van de 20e eeuw. De tweede brug, vlak naast de boogbrug, op de grens van Maliegracht en Hooigracht, is ongeveer 140 jaar oud (1866).

Adres

Smidswater
2514 BW gravenha

Facilities

  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0