Den Haag – Huis Schuylenburch

Horizontal tabs

Beschrijving

Toen men eind 17e eeuw protestanten (Hugenoten) begon te vervolgen in Frankrijk, vluchtten velen van hen naar de Protestante Republiek – het huidige Nederland – en naar Engeland. Veel Hugenoten vonden hier een nieuw huis. Sommigen, zoals Daniel Marot en Felix du Sart, ontwierpen zelf de meest mooie stadshuizen in de Nederlanden.

Van Marot staan in Den Haag nog enkele schitterende gebouwen, zoals Huis Huguetan aan het Lange Voorhout, de uitbreiding van het oude Stadhuis aan het Kerkplein en het Stadspaleis van de Graaf van Wassenaer Obdam.

Stadspaleis

Huis Schuylenburch aan de Lange Vijverberg wordt gezien als een van de rijkste uitingen van de 18e eeuwse architectuur in Den Haag. Vooral het interieur van dit riante stadspaleis is uniek.

Het Voorhout en de Vijverberg vormden de kern van aristocratisch Den Haag en waren bijzonder geliefd door de unieke combinatie van grootsteedse bebouwing en groen. Deze combinatie trof men in de Hollandse steden, die werden gekenmerkt door benauwde stenen straten, doorgaans niet aan. Het huis werd gebouwd in opdracht van Cornelis van Schuylenburch. Hij trok hiervoor de uit Frankrijk afkomstige architect Daniël Marot aan. De bouw werd begeleid door architect-aannemer Felix du Sart, eveneens een Franse Hugenoot. Het Huis behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. 

De gevel

De gevel is van licht natuursteen en wordt bekroond door een balustrade. Het huis in Lodewijk XIV-stijl is maar liefst zeven vensterassen breed. Indertijd moet het huis een enorme indruk hebben gemaakt te midden van de veel lagere en smallere bakstenen huizen. De top van de gevel – met wapenschild - is typerend voor het werk van Marot. Opvallend zijn de weelderige decoratieve elementen aan de gevel. Deze vorm van ornamentiek was tot die tijd in de Noordelijke Nederlanden niet gebruikelijk. 

Interieur

Het meest indrukwekkend in het interieur is het trappenhuis met een fraaie lichtkoepel en zeer rijk stucwerk van de Italiaanse stuckunstenaar Giovanni Batista Luraghi en G.P. Verbrugghen. Het stucwerk mag gerekend worden tot de top van Nederland. Het voorportaal en de anti-chambre werden bewust eenvoudig gehouden, opdat het visuele effect van het trappenhuis werd versterkt. Het trappenhuis leidt naar de belétage waar zich de belangrijkste vertrekken bevinden, waaronder een gele en een groene salon. Ook de wanden en plafonds van de interieurs zijn gestuct. Voor de aankleding van het interieur waren verschillende kunstschilders verantwoordelijk, die samen zo’n vijftig schilderstukken maakten, waaronder schoorsteen- en plafondschilderingen.

Duitse ambassadeurs

Het is al sinds 1885 de residentie van de Duitse ambassadeurs en daarom ook niet te bezichtigen. In 2002 is de gevel bijzonder fraai gerestaureerd.

Voor het huis, aan de Hofvijver, staat het standbeeld van de beroemde Johan van Oldenbarnevelt, die circa 100 jaar voor de bouw van Schuylenburch werd geëxecuteerd op het Binnenhof. Er is nog jaarlijks een kranslegging bij het standbeeld.  

Architect: D. Marot en F. du Sart, 1715-1721

Stijl:  Lodewijk XIV 

 

http://historie.hdpnet.nl

http://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Schuylenburch

http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Huis-Schuylenburgh.htm

Adres

Lange Vijverberg 8
2513 AC Den Haag gravenha

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0