Den Haag – het Huygenspark

Horizontal tabs

Beschrijving

Het Huygenspark is niet erg groot. Het is eigenlijk een groot plein. De rand aan de centrumzijde was in de 17e eeuw de grens van de bebouwing. Het was bebouwing voorbij de Verdedigingsgracht. De straat heette tussen 1650 en het eind van de 19e eeuw  ‘Bogt van Guinea’ en liep achter het Leprozenhuis langs.

Het Leprozenhuis was – met opzet – buiten de Singelgracht neergezet. Het is al lang geleden afgebroken, maar de naam Zieken herinnert er nog aan. Nadat eind 19e eeuw een gruwelijke moord was gepleegd aan de Bogt van Guinea besloot men de naam van de straat te veranderen. Gekozen werd voor Huygenspark.

Het Huygenspark is vanaf 2001/2002 grondig opgeknapt. De bestrating is vernieuwd en het groen is bijgewerkt. Ook heeft men er mooie klassieke lantaarns neergezet. Om het grote plein staan enkele mooie oude panden. Sommige daarvan zijn veel ouder dan de naam Huygenspark. De panden zijn stuk voor stuk gerenoveerd. Een paar panden werden tot 2002 door een autoverhuurbedrijf gebruikt. Daar is sinds 2004 niets meer van te zien. De laatste huizen die werden opgeknapt waren er zo slecht aan toe dat men ze in feite heeft moeten afbreken en herbouwen. Het is goed om te zien hoe de panden, die er allemaal erg slecht bij stonden, er nu weer ‘als nieuw’ uitzien.

Berlage

Tevens vindt men aan het Huygenspark stijlvolle nieuwbouw van de Belgische architect Charles Vandenhove. Deze man is ook bekend van enkele nieuwbouw projecten in de omgeving van diverse NS stations, zoals, vlakbij, het Hollands Spoor in Den Haag, het Centraal Station Den Bosch en het Centraal Station Breda. Ook in andere landen heeft hij meesterwerken neer laten zetten. Er is aan het Huygenspark een klein vergeten monument uit 1934. De architect was de beroemde Berlage. Het pand is ooit een drukkerij geweest. Het is in 2002 opgeknapt en er zijn appartementen in gekomen.

Constantijn en Christiaan

Het Huygenspark is genoemd naar de beroemde dichter / staatsman / architect Constantijn Huygens. Hij was tevens vader van de wereldberoemde Christiaan Huygens.  Christiaan was een Haagse astronoom uit de 17e eeuw (29 april 1629 - 8 juli 1695). Constantijn (1596-1687) was een van de belangrijkste personen van de Nederlandse republiek. Hij had veel invloed aan het hof van de Oranjes. Constantijn was diplomaat en dichter. Hij heeft Kasteel Hofwijck laten bouwen in Voorburg. Tussen 1624 en 1627 woonde hij aan het Lange Voorhout, een straat waar hij beroemde gedichten over schreef. Daarna verhuisde hij naar de Lange Houtstraat en vervolgens, in 1637, naar het Plein.

Langs de Scheveningseweg staat een standbeeld van Constantijn. Hij is de architect geweest van deze lange, rechte, verharde weg tussen Den Haag en Scheveningen. Hoewel Den Haag nooit stadsmuren heeft gehad, worden langs de Scheveningseweg wel wallen opgeworpen. Op die manier werd de veilgheid van de reizigers gegarandeerd. Vlak buiten de Verdedigingsgracht van Den Haag stond de Huygenspoort. Een ieder die gebruik wilde maken van de Scheveningseweg moest door deze poort heen. Deze poort bestaat nog steeds, maar is in 1924 verplaatst naar de Kerkhoflaan.

Beroemdste Hagenaar aller tijden

Christiaan Huygens heeft tijdens zijn leven vele reizen gemaakt en daarbij vele Europese steden bezocht. Hij is de uitvinder van de slingerklok. Hij verbeterde de telescoop en ontdekte de grootste maan van de planeet Saturnus, Titan. Titan is de enige maan in het zonnestelsel met een dikke atmosfeer, daaronder liggen waarschijnlijk oceanen van methan. Christiaan Huygens heeft het nooit geweten, maar begin 2005 is een kleine robot met de naam ‘Huygens’ afgedaald door het wolkendek van Titan en heeft deze bijzondere maan, met rivieren van vloeibaar methaan en een temperatuur van -180 º Celsius, voor de eerste keer gefotografeerd.

In 1695 overleed Christiaan in een huis aan het Haagse Noordeinde. Constantijn is beroemd in Nederland, maar zijn zoon Christiaan is – met stip – de beroemdste Hagenaar aller tijden. Er zijn vele homepages in alle talen over hem gemaakt.

Helaas is het schitterende classicistische huis van Constantijn Huygens in 1875 afgebroken. Het stond op het Plein. Het kasteeltje van Huygens vlakbij Voorburg bestaat nog wel, er is een klein museum in gevestigd.  

Adres

Huygenspark
2516 EB gravenha

Facilities

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0