Den Haag – de Hof van Wouw en de Tuin der Hesperiden

Horizontal tabs

Beschrijving

Aan de Lange Beestenmarkt in het oude centrum van Den Haag ligt de Hof van Wouw. De Hof van Wouw werd in 1647 gesticht door Cornelia van Wouw, die als liefdadig doel had de bewoning van veertien huisjes door ‘minvermogende vrouwen van protestants-christelijke huize’. Tot op heden worden de bewoonsters nog gekozen aan de hand van de regels uit het testament van Cornelia van Wouw. Het gaat om eenpersoonshuishoudens.

Dat de Hof Van Wouw thans tot één van de mooiste en meest authentieke Haagse Hofjes mag worden gerekend is te danken aan twee restauraties en woningrenovaties. De eerste geschiedde in de jaren 1955-1960, de tweede keer in de jaren 1989-1997.

Het complex bestaat nu uit 17 huisjes, waaronder het regentenhuis en het beheerderhuis. De laatste twee woningen bevinden zich aan weerszijden van de toegangspoort aan de Lange Beestenmarkt en zijn bij de tweede restauratie in hun oorspronkelijke vorm gerestaureerd, evenals - iets later - de toegangspoort.  

Cornelia

Cornelia van Wouw (1600 – 1681) was een ongehuwde telg uit een Haags regentengeslacht. Zo was Cornelia's grootvader, Jacobus van Wouw, burgemeester van Den Haag en bekleedden veel van haar familieleden allerlei bestuursfuncties in de stad. Cornelia liet bij haar dood haar hele vermogen na aan de naar haar genoemde stichting van liefdadigheid.

Regentenhuis

Rechts van de ingangspoort ligt het Regentenhuis, met daarin op de begane grond de Regentenkamer die qua inrichting nog de sfeer van de 17e eeuw  oproept. Tegen de achtergevel van de Hof was vroeger een Galerij (oranjerie) gelegen ten dienste van de tuin en zijn bezoekers. Deze galerij moest helaas wegens bouwvalligheid eind 19e eeuw worden afgebroken. De heroprichting van de oranjerie behoort voorlopig niet tot de mogelijkheden.

De Tuinkamer

In goede samenwerking met de familie, die van begin af aan bij het bestuur van de Hof betrokken is, is overeengekomen dat deze privé een monumentaal pand, grenzende aan de tuin, zou aankopen van de gemeente ’s Gravenhage en zou restaureren. De parterrezaal van dat pand, ‘De Tuinkamer’ is nu geschikt gemaakt als ontvangstruimte. Men kan er dineren met groepen tot dertig personen, terwijl er ruimte is voor recepties voor 80 tot 100 personen. ‘De Tuinkamer’heeft een representatief en exclusief karakter en is klassiek ingericht met antiek uit familiebezit. Evenementen in ‘De Tuinkamer’ kunnen uitgebreid worden met een rondleiding door de ‘Tuin der Hesperiden’.

De Tuin der Hesperiden

Cornelia van Wouw had voor haar neef en voor haar familieleden een moes- en bloementuin stijlkundig ingericht.  Tot het midden van de vorige eeuw heeft de tuin haar functie van vruchtenleverancier nog vervuld, zij het in mindere mate. In de periode 1955 – 1960 werd de Hof van Wouw gerestaureerd en bij die gelegenheid werd besloten tot de herinrichting van de tuin naar 17e eeuws voorbeeld. De tuinarchitecte Polak Daniëls maakte het huidige ontwerp naar barok stijlontwerp. De gemeente Den Haag, en diverse fondsen waaronder het Anjer Fonds en het VSB fonds ondersteunden de aanleg.

Dochters van Atlas

De naam ‘Tuin der Hesperiden’ is ontleend aan de Hesperiden, de dochters van Atlas. In hun tuin stond de levensboom, waaraan gouden, eeuwige jeugd schenkende appels groeiden. In de westerse cultuur heerst de opvatting dat er een verband is tussen die appels en de eveneens ‘goudkleurige’ sinaasappels, zoals die heden ten dage in de Hof groeien. Naast hagen van leiperen en diverse vruchtbomen, waaronder een vijgenboom, een oude moerbeiboom en een grote walnootboom,  is de grootste attractie van de tuin een collectie van ruim twintig verschillende soorten citrusbomen, het zogenaamde ‘Aurantium’.

Dit is representatief voor de periode van het ontstaan van de tuin en is gebaseerd op de verdwenen verzamelingen van het Stadhouderlijk Kwartier, de Oude Hof (Paleis Noordeinde) en het afgebroken Paleis Honselaarsdijk. De ‘Tuin der Hesperiden’ is te bezichtigen in groepen van minimaal vijftien personen onder leiding van een tuinhistorisch deskundige.

 

Zie ook: www.hofvanwouw.nl

Adres

gravenha

Telefoonnummer

070-3604989

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0