De bibliotheek van het Rijksmuseum – de Cuypersbibliotheek

Horizontal tabs

Beschrijving

De bibliotheek van het Rijksmuseum – de Cuypersbibliotheek

Volgens Cuypers was een museum niet alleen ter ver- en bewondering, maar ook een plek om kennis op te doen. Daarom ontwierp hij in het museumgebouw de beroemde Cuypersbibliotheek. Hier zijn 10 feiten over deze prachtige plek vol kennis.

1. Lezen bij daglicht

Het grote dakraam boven de leeszaal van de bibliotheek was zeer modern bij de oplevering. Het betekende dat mensen overdag geen kaarsen of gaslicht nodig hadden om te kunnen lezen.

2. Grootste kunsthistorische bibliotheek

Dit is de grootste kunsthistorische bibliotheek van Nederland, zowel bij de bouw als nu. De totale collectie omvat zo’n 450.000 banden. Iedereen mag deze stukken komen inzien en bestuderen

3. Studieruimte voor werken op papier

Naast de monumentale Studie- en Leeszaal vind je een ruimte waar je werken op papier, bijzondere boeken en andere documentatie kunt raadplegen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf tekeningen of etsen van de grote meesters bestuderen.

4. Optische illusies

Het doel van Cuypers was om een ruimte te ontwerpen met grandeur die groot overkwam. Daarom zijn de pilaren aan de bovenkant dunner dan onderaan. Hierdoor lijken ze langer en de ruimte hoger.

5. Van 3.500 naar 70.000 boeken

In de leeszaal stonden bij de oplevering beduidend minder boeken. Nu kan deze ruimte niet alles meer herbergen en staat het grootste stuk van de collectie in tunnels onder het gebouw. 

6. Gebruik je ogen, niet je mond

De decoraties van de bibliotheek waren bedoeld om kunsthistorici te eren en om je te vragen stil te zijn. Zo staat er op de wand Gij hebt twee ogen en een mond. Dit zij voor u een teeken, hier veel te lezen en niet te spreken.

7. Symmetrie was belangrijk

Voor Cuypers was symmetrie belangrijk. Daarom zie je hier een grote decoratieve cirkel op de vloer die een spiegeling is van de trap aan de andere kant.

8. Witte wanden voor extra licht

Om het daglicht zo veel mogelijk te reflecteren zijn de bovenste delen van de wanden met een lichte kleur beschilderd. Ook zijn de decoraties klein en ver uit elkaar geplaatst om zo veel mogelijk daglicht te kunnen gebruiken.

9. Geschilderde klinknagels

Cuypers koos er soms voor de materialen te laten zien. Zo ook de ijzeren klinknagels in de bogen. Hij voegde hier echter een rij geschilderde klinknagels aan toe om het visuele ritme beter over te laten komen. 

10. Gesmeed met de hand

De spijlen zijn gemaakt van smeedijzer. Dit was aan het eind van de 19e eeuw een modern materiaal. Cuypers wilde het echter op een ouderwetse manier gebruiken, namelijk met de hand gesmeed.

https://bit.ly/3El5MVI
 https://www.rijksmuseum.nl/nl/stories/
https://www.rijksmuseum.nl/

Adres

Museumstraat 1
1071 XX Amsterdam

Openingstijden

10:00–17:00 uur 

Telefoonnummer

020 674 7000

E-mailadres

https://www.rijksmuseum.nl/nl/onderzoek/onderzoek-doen/toegang-en-info

Facilities

  •  
  •  
  •  

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0