Bijzondere musea – Museum van het Ambacht Den Haag

Horizontal tabs

Beschrijving

Bijzondere musea genoeg in Nederland. Den Haag alleen al telt diverse musea die onder die categorie geschaard zouden kunnen worden. Een van die musea is ongetwijfeld het Museum van het Ambacht, gelegen in het hartje van de stad. De Cultuurbarbaar nam een kijkje.

Vorige keer schreef ik over het Louis Couperus Museum, nu over het Museum van het Ambacht. Een groter contrast is nauwelijks denkbaar. Straalde het Couperus Museum voornaamheid en gedistingeerdheid uit met vooral voortbrengselen van de pen. Het ongekunstelde Museum van het Ambacht laat zien waar ambachtelijke nijverheid al niet toe kan leiden, met zijn voortbrengselen van werkmansattributen als kwast en schop.

Schildersattributen

Het museum, dat in 1977 is opgericht, ligt in een gezellige volksbuurt, in de Oog in ’t Zeilstraat, een van de vele piepkleine zijstraatjes van de stokoude Boekhorststraat. Het is gevestigd in drie oude panden en drie hofjeshuisjes.

De basiscollectie komt voort uit de verzameling oude schildersattributen van de families Klees en Stahlecker, die al sinds 1777 in Den Haag zijn gevestigd. De voorraad oorspronkelijke schildersgereedschappen is in de loop der tijd voortdurend uitgebreid, vooral met objecten of verzamelingen van bedrijven en personen uit de buurt.

De collectie wordt vandaag de dag nog steeds aangevuld, zij het noodgedwongen mondjesmaat vanwege het ruimtegebrek. De huidige collectie is dan ook werkelijk gigantisch. Je kunt het zo gek niet nomen of het is er wel.

Het vingerkootje van de Heilige Liduina

Op het gevaar af dat de lezer het spoor bijster raakt, volgt hier een opsomming van de voornaamste zaken en objecten die er te vinden zijn, naast de fraaie oude schildersattributen, die al genoemd zijn:

*een ijzerwinkel

*een timmerwinkel

*een smidse

*een verffabriekje

*een drogisterij

*een Kapel der timmerlieden

*een wagenmakerij

*een oranjeprentenkabinet (een speciale hobby van de oprichter van het museum)

*een arbeiderswoning uit 1880 met daarin nog een originele bedstee

*objecten van uiteenlopende aard, zoals een serie fraaie lampetkannen, een verzameling weegschalen, een aantal zeer bijzondere en perfect spelende muziekdozen, een antieke drukpers, een kastje met zadelmakerijspullen, kappersattributen en historische onderdelen van gesloopte huizen en kerken. Zo bevat de kapel onder meer diverse onderdelen van de gesloopte Vondelkerk in Amsterdam van architect Cuijpers, waaronder het complete altaar, kruiswegstaties en een relikwie, het vingerkootje van de heilige Liduina. Het geheel geeft de periode 1880-1930 weer.

Één plee voor 27 mensen

Op de binnenplaats is een originele waterput te bewonderen, een van de weinige, zo niet de enige die Den Haag nog bezit. De drie oude hofjeswoninkjes, aan de andere kant van de binnenplaats, werden nog tot ongeveer de veertiger jaren van de vorige eeuw bewoond.

Het is nauwelijks voor te stellen dat in deze drie kleine huisjes 27 mensen woonden. Al deze mensen moesten gebruik maken van één plee die zich, hoe kan het anders, in een hoekje van de binnenplaats bevond en die daar nog steeds is.

Het mag een klein wondertje genoemd worden dat het museum überhaupt nog bestaat. Het museum, ondergebracht in een stichting, ontvangt namelijk geen cent subsidie van wie dan ook. Als klap op de vuurpijl is het ook nog eens gratis toegankelijk.

Vrijwilligers welkom

Het museum wordt gerund door Tonny Stahlecker en haar man. Wie mocht denken dat er met begerige ogen wordt uitgekeken naar subsidie, komt bedrogen uit. Tonny Stahlecker: ‘Bij subsidie moeten we aan zoveel voorwaarden voldoen. En dat willen we gewoon niet. We willen onszelf blijven. ‘

Oorspronkelijk waren er een paar vrijwilligers, maar die moesten het vorig jaar laten afweten. De familie Stahlecker heeft nu de gehele zorg voor het museum op zich genomen. Vrijwilligers zijn vanzelfsprekend meer dan welkom. Al dan niet in deeltijd werkende ambtenaren of hun partners en andere Hagenaars die oude ambachten een warm hart toedragen en graag een paar uur per week vrijwilligerswerk willen doen, weten wat ze te doen staat.

De rondleidingen voor maximaal acht personen duren circa 1,5 uur en worden verzorgd na telefonische afspraak ( tel. 070-3637753). Een aanrader voor hen die nu eens een keertje niet met haute culture geconfronteerd willen worden.

 

De Cultuurbarbaar, jaargang 9, nr. 3, juni 1999

Adres

Oog in 't Zeilstraat 44
2512 CS 's Gravenhage

Openingstijden

Museum van het Ambacht, open van 1 april t/m 31 oktober. De rondleidingen voor maximaal acht personen duren circa 1,5 uur en worden verzorgd na telefonische afspraak (tel. 070-3637753).

Telefoonnummer

070-3637753

Facilities

  •  
  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0