Abdij van Middelburg (Middelburg)

Horizontal tabs

Beschrijving

De abdij van Middelburg is een voormalige abdij die nu dienst doet als kantoorgebouw en museum. De abdij telt verscheidene torens en bijgebouwen die een groot plein omsluiten. Een aantal van die bijgebouwen werden bekende monumenten in hun eigen recht. Maar het is niet alleen de buitenkant die bijzonder is.

De bouw van de abdij begon rond 1123 onder de kloosterorde van de Premonstratenzers, een groep monniken overgekomen uit Antwerpen. Het klooster floreerde en had al snel uitbreiding nodig. De Lange Jan, de Koorkerk en de Nieuwe Kerk stammen alle uit de 14e eeuw. Destijds was de gotiek nog steeds de stijl voor monumentale gebouwen, waardoor de abdij zijn grotendeels gotische uiterlijk kreeg. Even later, in de 15e eeuw, volgde ook nog een nieuw klooster voor de Koorkerk, inmiddels het oudste klooster van Nederland. De abdij was eeuwenlang prominent aanwezig in de stad. Een van de abten, Nicolaas van der Burch, werd in 1559 zelfs de eerste bisschop van Middelburg. Het doek viel voor de monniken in 1574, toen de aanhangers van Willem van Oranje de stad in handen kregen en de kerkhervorming doorvoerden.

Nu de abdij geen katholieke instelling meer was, besloot het bestuur van het gewest Zeeland en de Admiraliteit van Zeeland er hun hoofdkwartier van te maken. In de kloosterhof kwam een munthuis terwijl de kloostergangen werden verbouwd tot kamers en kantoren. Een deel van de abij werd verbouw tot het zeer luxueze Prinsenlodgement, bedoeld om belangrijke gasten te ontvangen. De hervorming bracht ook ingrijpende veranderingen aan het interieur van de verschillende kerken in het complex met zich mee. Daar kwamen ook nog eens een aantal branden bovenop. Een grote brand bracht schade aan aan de Koorkerk en de Nieuwe Kerk in 1658 terwijl een tijd later de spits van de Lange Jan afbrandde. Die werd pas in 1712 weer hersteld. Een eeuw later was het provinciaal bestuur van Zeeland in het gebouw gevestigd. De kloostergang werd zelfs grotendeels gesloopt om het kloosterhof makkelijker toegankelijk te maken voor koetsen. Gelukkig heeft men dat besluit eind 19e eeuw teruggedraaid en de kloostergang volledg herbouwd.

Beroemde gasten

Door zijn prominente positie kreeg de abdij door de eeuwen heen heel wat belangrijke gasten over de vloer. Zo logeerde Napoleon vier nachten in het Prinsenlodgement. De abdij kende ook een aantal meer permanente gasten. Zo koos Willem II, graaf van Holland en bijna keizer van het Heilige Roomse Rijk, het als zijn laatse rustplaats. Ook de gebroeders Evertsen, admiraals en zeehelden uit de 17e eeuw lieten zich in de abdij begraven. Hun nabestaanden lieten de beeldhouwer Rombout Verhulst een barok praalgraf maken voor de twee helden.

Vallende torenspits

De abdij van Middelburg heeft zwaar te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog. Op 17 mei 1940 kwam Middelburg onder hevig Duits vuur te liggen. De Lange Jan brandde ten dele opnieuw af. Door een gebrek aan waterdruk bleek het onmogelijk om het vuur op zo grote hoogte te blussen. De brandende torenspits viel onder donderend geraas naar beneden en Middelburg moest hulpeloos toekijken hoe het hele abdijcomplex uitbrandde. Gelukkig is de abdij tijdens de wederopbouw weer in ere hersteld. Alleen de spits van de Lange Jan werd op eenvoudiger wijze herbouwd. Het doet weinig aan de abdij af, die nog steeds staat als een van Middelburgs' meest indrukwekkende monumenten.

Adres

Abdij (plein)
4331 BK Middelburg

Openingstijden

Het abdijplein is vrij toegankelijk. De abdijkerken zijn vanaf 26 april tot en met 28 oktober 2011 te bezichtigen op maandag tot en met vrijdag van 10.30 tot 17.00 uur.

Facilities

  •  

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0