Mies Bouwman

Op 21 jarige leeftijd verscheen Mies Bouwman op de televisie als omroepster van het eerste uur voor de KRO. In de decennia die volgden was zij 's avonds en in het weekend de meest graag geziene gast in Nederlandse huiskamers en groeide uit tot een van dé iconen voor televisiekijkend Nederland.

Mies Bouwman werd als Maria Antoinette Bouwman geboren te Amsterdam op 31 december 1929. Het feit dat zij als omroepster werd gekozen van de allereerste televisieavond van de KRO op 16 oktober 1951, was niet geheel toevallig: ze was de dochter van de secretaris van de KRO. Nog altijd staat zij bekend om haar opgewekt karakter en uitspraken als “Dag lieve mensen”.

Van beeldbuis naar flat screen

Voordat Mies Bouwman als bn-er van het eerste uur op televisie kon verschijnen was het bedrijf Philips pionier op het gebied van tv-uitzendingen. De geschiedenis van tv gaat terug tot de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Philips experimenteerde met het uitzenden van filmbeelden. In 1935 verscheen de eerste persoon op de beeldbuis. Toch duurde het nog tot eind 1949 voordat er toestemming kwam van de toenmalig minister van Verkeer en Waterstaat om dit nieuwe fenomeen officieel te introduceren in Nederland. Twee jaar later werd Nederland 1 het eerste Nederlandse televisiestation, waar in de eerste jaren maar enkele duizenden mensen naar keken.

Sinterklaas en liefdadigheid 

Met de komst van nationale televisie-uitzendingen moest de intocht van Sinterklaas in Amsterdam die al sinds 1934 iedere jaar gevierd werd, natuurlijk ook te zien zijn op tv. In 1952 werd Mies Bouwman vanaf de eerste keer dat de intocht werd uitgezonden, het vaste gezicht voor de verslaggeving van dit evenement. Dit hield ze, op één jaar na, vol tot 1973. Hierdoor genoot ze al nationale bekendheid, maar ze werd pas écht bekend door de eerste grote liefdadigheidsactie die werd uitgezonden via radio en tv in november 1962. Ze nam de presentatie op zich samen met initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk. In deze marathonuitzending van 23 uur werd 16,4 miljoen gulden ingezameld voor de bouw van Het Dorp, een gehandicaptenwijk in Arnhem.

Succes en debat 

Inmiddels drong de tv steeds meer door als vast meubelstuk in de huiskamer en rond 1985 waren de meeste Nederlandse huishoudens in het bezit van een kleurentoestel en ook het aantal televisiezenders steeg gestaag. Voor het eerst werd in deze periode een miljoenen publiek getrokken met programma’s als Swiebertje, Spel zonder grenzen en Eén van de acht, waarvan Mies Bouwman de presentatie verzorgde. Andere successen behaalde ze met programma’s als Mies en scène, In de hoofdrol, haar eigentalkshow Mies, het eerder genoemde Eén van de acht en vele anderen.

Door het succes van programma’s als deze werd in de loop van de tijd televisiekijken een algemeen en bepalende vorm van vrijetijdsbesteding. Hierdoor kwamen andere vormen van tijdverdrijf steeds meer in het gedrang. Bovendien maakte critici zich zorgen over de toenemende hoeveelheid geweld en seks die te zien was op tv en de invloed die dat zou kunnen hebben, in het bijzonder op jongeren. Het debat over deze eventuele slechte invloeden, het vluchtige karakter, de afstomping en commercialisering van de media, wordt gevoerd tot op de dag van vandaag. Mies Bouwman bleef echter tot het eind van haar professionele loopbaan voor het medium werken dat binnen enkele decennia het dagelijks leven ingrijpend veranderde.  In 1993 stopte zij definitief met haar werk voor de Nederlandse televisie, op sporadische gastoptredens in verschillende programma’s en evenementen na.

 

Functie / titel:
presentatrice
Sekse:
Vrouw
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0