Leopold I 'Koning der Belgen'

Leopold Joris Christiaan Frederik werd op 16 december 1790 geboren in het in het Beierse Coburg als derde zoon vals zoon van Zijne Hoogheid Franz, Hertog van Saksen-Coburg-Saalfeld en zijn ega Augusta van Reuss-Ebersdorf en Lobenstein. 

Op 5 jaar oude leeftijd werd hij in 1795 door de Russische Tsaar benoemd tot kolonel van het regiment Izmailovski van de keizerlijke wacht.

jeugdjaren

In 1805 sloot hij als 15-jarige jongen zich aan bij het leger van Moravië (een deel van het huidige Tjechië), maar keert  reeds snel terug naar Beieren om te starten aan studies in de rechten. Toen het hertogdom Saksen-Coburg-Saalfeld in 1806 door de troepen van Napoleon werd bezet, trok hij richting Parijs. Leopold was daar  een opvallende personaliteit aan het hof en Napoleon bood hem een mooie positie aan, die hij net zoals zijn broer weigerde. Nadien nam Leopold  deel aan acties tegen Napoleon en in 1815 werd hij de Engelse nationaliteit en word daar tot veldmaarschalk benoemd. Hij huwt in die positie met kroonprinses Charlotte, erfprinses van de Engelse troon. Zij brengt een jaar later echter een doodgeboren kind ter wereld en sterft een dag later.

Griekse troon

In 1830 kreeg Leopold het aanbod om koning van Griekenland te worden. Hij wilde deze dan ook maar al te graag aanvaarden, maar was verstandig genoeg om voorzichtig te zijn en strikte voorwaarden te stellen. Na eerst de troon aanvaard te hebben moest hij deze snel ook terug opgeven omdat  de eisen in verband met de landgrenzen werd voldaan  en hij weigerde te regeren in een onstabiel land.

Belgische troon

Op 24 november 1830 werd per decreet vastgelegd dat het Huis Oranje-Nassau voor eeuwig uitgesloten was van de Belgische troon. De Belgen wilden echter wel een monarchie en vervolgens werd Leopold op 4 juni 1831 door het Nationaal Congres verkozen tot mogelijke eerste koning der Belgen. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en ook een beetje Russisch, maar was het Nederlands echter niet machtig. Het enige bezwaar dat werd ingediend was dat Leopold protestants was in plaats van Katholiek. Na de belofte om te huwen met een Katholieke prinses en ook zijn kinderen katholiek op te voeden was dit bezwaar van de baan en verkreeg hij de troon.

Na enkele weken op de troon vielen echter Nederlandse troepen België binnen. Gedurende een periode van acht jaar waren er schermutselingen. Op 9 augustus 1832 huwt Leopold met Louise-Marie van Orléans, dochter van Louis-Philippe, Koning der Fransen. Dit was een puur politiek huwelijk om Nederland op afstand te houden. Pas in 1839 werd dan ook de Belgische onafhankelijkheid onder grote internationale druk officieel erkend door Nederland.

Intussen had Leopold echter niet stilgeten en was de trekken om de spoorwegen naar het vaste land te krijgen. In 1835 werd dan ook de eerste spoorlijn van het continent (Brussel-Mechelen) ingewijd.

Troonopvolging

Leopold kreeg met Louise-Marie 4 kinderen. Lodewijk-Filips, Leopold II, Filips en Charlotte. Lodewijk-Filips was de eerste troonopvolger, maar overleed nog voor hij één jarig werd. Leopold hield er ook een buitenechtelijk leven op na met onder andere een 20-jaar durende relatie met met Arcadie Claret, waarmee hij 2 zonen kreeg.

Hij bleef tot aan zijn dood op 10 december 1865 op de troon.

 

Bijnaam / pseudoniem:
hertog van Saksen
Functie / titel:
Koning Der Belgen
Geboorte- en sterfdatum:
16 december 1790 / 10 december 1865
Plaats geboorte:
Coburg
Plaats sterven:
Laken
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Coburg,Parijs,Laken,Londen
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1