Johann Sebastian Bach

Woorden schieten tekort bij Johann Sebastian Bach. Als één van de grootste componisten uit de westerse muziekgeschiedenis liet hij een erfenis achter die nog steeds doordreunt. Al die commotie zou de nuchtere Bach zelf nogal verbaasd hebben.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) is geboren in Eisenach als de jongste van acht kinderen. Hij was als organist werkzaam in Arnstadt (1703-1707) en Mülhausen (1707-1708). Hij was lid van een grote familie die uit Thüringen kwam, in het noordelijke midden van Duitsland, een familie die vele beroemde musici voortbracht. Zijn vader Johann Ambrosius was in Eisenach stadsmusicus en gaf zijn zoontje zijn eerste muzieklessen. Zijn oudere broer Johann Christoph was organist en doceerde Johann Sebastian verder na hun vaders dood in 1695. Bach was opgeleid als violist, organist en componist.

Aan het hof

In de kapel van de hertog van Weimar was hij hoforganist en kapelmeester (1708-1717), dirigent aan het hof van een vorst in Cöthen (1717-1723) en ten slotte cantor van de Sint Thomasschool en kapelmeester in Leipzig (1723-1750), een belangrijke positie in de lutherse wereld. Hij had een zekere reputatie in protestant Duitsland als orgelvirtuoos en een componist van contrapuntische werken, maar er waren in zijn tijd minstens zes andere componisten in Europa die een grotere bekendheid genoten. Hij was een vakman die zijn werk zo goed mogelijk deed tot tevredenheid van zijn meerderen en tot meerdere eer en glorie van God. Het zou hem op zijn zachtst gezegd verbaasd hebben dat ruim 250 jaar na zijn dood zijn muziek overal zou worden uitgevoerd en bestudeerd zou worden en dat hij enorm vereerd zou worden!

Internationaal

Johann Sebastian bestudeerde zijn hele leven de muziek van andere componisten en kopieerde en arrangeerde hun partituren. Zo raakte hij vertrouwd met de Franse, Duitse, Oostenrijkse en Italiaanse stijl, iets wat zeker is te horen in zijn muziek. Hij componeerde in nagenoeg alle in zijn tijd gangbare vormen en genres, met uitzondering van opera. Aangezien hij zijn werken in de eerste plaats schreef om te voldoen aan de vereisten van de specifieke situatie waarin hij zich bevond, kunnen zij daarnaar worden ingedeeld. Zo waren in Arnstadt, Mülhausen en Weimar de meeste composities voor orgel geschreven. In Cöthen, waar hij zich niet met kerkmuziek bezighield, componeerde hij voornamelijk instrumentale muziek voor klavier of ensemble, muziek voor lesdoeleinden en muziek voor vermaak thuis of aan het hof. Zijn cantates en andere kerkmuziek ontstonden in Leipzig, hoewel enkele van zijn belangrijkste klavierwerken ook uit zijn tijd in Leipzig stammen.

Functie / titel:
organist, componist, violist, muziekinstructeur, klavecinist, dirigent
Geboorte- en sterfdatum:
31 maart 1685 / 28 juli 1750
Plaats geboorte:
Eisenach
Plaats sterven:
Leipzig
Sekse:
Man
Woonplaatsen:
Lüneburch, Köthen, Mühlhausen, Ohrdruf, Arnstadt, Weimar
Persoonscategorie:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0