Wijn!Verleden: De smaak van het verleden in je glas

De smaak van het verleden, die zouden we vaak maar wat graag terughalen. Voor eten zijn er vele honderden historische recepten waarnaar gekookt, gebakken of gebraden kan worden. En dan nog blijft het lastig. Ook voor wijn is het een hele opgave je de smaak van honderd, vijfhonderd jaar geleden voor te stellen. Hoe smaakte een glas Rijnwijn aan het middeleeuwse hof van de bisschoppen van Utrecht? Waren die witte wijnen in de Hollandse Gouden Eeuw echt zo zoet? Hoe smaakte een ‘infame’ Gamay, verboden door hertog Philips de Stoute van Bourgondië?

Eerlijk gezegd: we weten het niet! Wijnen van nu lijken heel weinig meer op wijnen van toen. Moderne technieken en inzichten hebben ervoor gezorgd dat wijn tegenwoordig bijna altijd wel goed te drinken is. Je tref zelden een wijn meer die binnen een paar maanden zuur wordt, na een jaar niet meer te drinken is of barst van de technische fouten, om maar eens wat te noemen.

Om achter de smaak van het verleden te komen, moeten we andere tactieken toepassen: door te kijken naar de gebruikte druivenrassen, wijnmaaktechnieken of smaakbeschrijvingen in oude documenten, bijvoorbeeld. En op zoek te gaan naar moderne equivalenten van die wijnen, gemaakt door hedendaagse wijnboeren met passie voor de rijke geschiedenis van wijn.

Dan ontmoet je een groep Weense wijnboeren die een oude wijnstijl nieuw leven inblies. Of ontdek je hoe geweldig de versterkte wijnen van Madeira, waarmee de Amerikaanse Onafhankelijkheid werd beklonken, ook nu nog combineren bij chocoladetaart. Of tref je een druivenras aan de Moezel dat de Romeinen al kenden, en vind je de oudste mousserende wijn niet in de Champagne maar bij Limoux.

Tien van dergelijke ‘historische wijnen’ bracht Wijn!verleden samen. Tien wijnen waarmee je de smaak van de middeleeuwen, de Gouden Eeuw of de negentiende eeuw voor even weer kunt herbeleven. Wijnen die op een moderne manier gemaakt zijn, maar met oog voor eeuwenlange tradities. Wijnen die vaak biologisch zijn, of in ieder geval altijd gemaakt met respect voor mens, dier en omgeving. Uiteraard vertelt Wijn!verleden ook het verhaal bij die wijnen: waarom ze uitgekozen zijn, wie ze nu maakt en waar ze goed bij smaken.

De selectie van Wijn!verleden, een initiatief van Mariëlla Beukers en Manon Henzen, is verkrijgbaar via www.wijnverleden.nl en in het historisch kookatelier eet!verleden in Nijmegen.

Wijn!verleden, wij zijn Manon Henzen en Mariëlla Beukers.

Mariëlla studeerde geschiedenis en mediëvistiek en werd in 2010 tevens vinoloog. Zij duikt al jaren in de archieven en oude boeken om zoveel mogelijk over de geschiedenis van wijn, wijnbouw, wijnhandel en wijnconsumptie te achterhalen. Zij publiceerde erover op haar eigen website www.wijnkronieken.nl en op tal van andere plaatsen.

Manon is historica en richtte in 2012 historisch kookatelier eet!verleden op: kenniscentrum, winkel én kookruimte ineen. Haar voornaamste doel is oude smaken en smaakcombinaties opnieuw tot leven te wekken. Hiervoor stoft Manon receptenboeken af, struint langs binnen- en buitenlandse markten en experimenteert in haar atelier. Kijk op www.eetverleden.nl voor een kijkje in de keuken!

Telefoonnummer

06-23634392

E-mailadres

manon@eetverleden.nl

Openingstijden

van 13:00-17:00u geopend

Tags

Reageren