De Tuinders | Utrecht

De Tuinders | Utrecht

In maart 2021 is de Tuinders gestart met haar eerste tuinen en tuindersgroepen op kinderboerderij de Brink in Zeist en in samenwerking met Utrecht Natuurlijk op de Stadstuinen Plutodreef en Zuilen in Utrecht.

In 2022 is het initiatief uitgebreid met een tuin in Amerongen en in Dreumel. In Dreumel zijn de bewoners en omwonenden van zorgboerderij de Wettering op aan de slag gegaan. Dit jaar volgt een uitbreiding met nieuwe tuinen in Almere Oosterwold. 

Ervaren tuinder

Volg de moestuincursus. Daarmee wordt moestuinieren leuk, leerzaam en gemakkelijk! Elke week kom je samen en leer je wat er allemaal komt kijken bij moestuinieren. Je hoeft alleen maar met goede moed aanwezig te zijn, want de rest is geregeld. Een ervaren tuinder ondersteunt de groep en voorziet in alle kennis, kunde en materialen. Omdat een tuin natuurlijk ook de andere dagen doorgroeit, kunnen deelnemers zelf ook op andere momenten werken in de tuin. Door middel van een platform is iedereen altijd op de hoogte van wat er moet gebeuren en wat anderen al gedaan hebben.

Biologische landbouw

Daarbij worden de principes van de biologische landbouw gehanteerd. De Tuinders gebruiken biologisch zaad en plantgoed. Ze gebruiken geen bestrijdingsmiddelen, ook geen biologische. Met een gezonde bodem als basis zorgen zij goed voor de bodem door die aan te vullen met compost en (indien nodig) mineralen. Verder laten ze de bodem zoveel mogelijk met rust. Er wordt dus niet geploegd of gespit en er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest. Jaarlijks doen ze een bodemonderzoek om te kijken of ze nog goed bezig zijn. Hoe gezonder de bodem, hoe gezonder het gekweekte voedsel.

Community

De Tuinders is een community van mensen die graag willen leren moestuinieren en met elkaar kennis willen uitwisselen. Het doel is een landelijk netwerk van kleinschalige moestuinen en tuindersgroepen die met elkaar informatie en ervaringen uitwisselen.

De inschrijving voor het moestuinseizoen 2023 is geopend! Meld je hier aan voor een tuindersgroep, leer in de praktijk en geniet dit jaar van zelf geteelde biologische groenten en kruiden.

Foto: stadstuin Plutodreef

https://detuinders.nl/

Type organisatie

E-mailadres

info@detuinders.nl

Openingstijden

10.00 - 16.00 uur

Reageren