King Cotton

'Cotton is King' Katoen als machtsmiddel

De Amerikaanse Burgeroorlog Oorlog tussen buren en broeders

Bloed, zweet en tranen Afzien van Georgia tot Lancashire

ITIN Social

  • Gerard Verbeek
  • Truus Gerritsen
  • Ans Hazenbrouck

Nog geen reacties

King Cotton

Introduction

'Cotton is King'

Vanaf de late zeventiende eeuw heeft katoen een ingrijpende invloed gehad op het verloop van de geschiedenis. Zonder katoen geen Brits Wereldrijk, geen Industriële Revolutie en geen Amerikaanse Burgeroorlog. De Amerikaanse senator James Henry Hammond sprak in 1858 de woorden: "Zonder een schot te lossen of een zwaard te trekken kunnen wij (het Amerikaanse Zuiden) de wereld op de knieën krijgen als het Noorden ons de oorlog verklaard. Wat als we drie jaar geen katoen zouden produceren? Katoen is koning." Amper twee jaar later brak de verwachte oorlog inderdaad uit. In 1865 schafte het overwinnende noorden de slavernij af, waarna King Cotton moeilijke tijden te wachten stond.

De Amerikaanse Burgeroorlog

Zonder katoen was de Amerikaanse Burgeroorlog waarschijnlijk nooit uitgebroken. Toen Eli Whitney de cotton gin uitvond in 1793 werd het voor het warme zuiden met haar vruchtbare valleien en toegang tot slaven zeer lukratief om op grote schaal katoen te gaan verbouwen. De rijke plantagehouders werden stinkend rijk, maar zetten tegelijkertijd werkzoekende blanke immigranten buiten spel. Dit creeërde een economische en politieke breuk tussen het Noorden en het Zuiden. Elke keer als er weer een nieuwe staat tot de Unie toetrad, laaide de ruzie tussen Noord en Zuid weer op over de vraag of de staat als vrije staat zou worden opgenomen of als slavernijstaat.

Na de verkiezing van de anti-slavernij presidentskandidaat Abraham Lincoln barstte de bom. De keten van gebeurtenissen die was ingezet leidde in 1861 tot het uitbreken de Amerikaanse Burgeroorlog. De zuidelijke staten scheidden zich af van de Unie, waarna een bloedige oorlog uitbrak.

Bloed, zweet en tranen

Zomer 1821: In een katoenveld in Georgia werken de slaven in de zinderende zomerhitte van zonsopgang tot zonsondergang. Zweepslagen en vernederingen zijn van alle dagen. Om hun menselijkheid te behouden zingen de slaven liederen. Op de maat van het sjokken aan de ketting worden de ritmes van hun Afrikaanse voorouders levend gehouden en ontstaat uiteindelijk een nieuwe muziekstroming; de blues. In het Engelse Lancashire zijn de arbeiders vrij, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Voor een hongerloon werken hele gezinnen in de dampende fabrieken in een van de overvolle steden. Deze zijn binnen enkele decennia uitgegroeid van  muurbloempjes op het Engelse platteland tot een wildgroei aan prikkelstruiken.

De katoenindustrie heeft als King Cotton zijn invloed doen gelden door de geschiedenis

Circa:
Nee

Adres

Goirkestraat 96
5046 GN Tilburg
Nederland

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0