Zoek mee naar de beste speech van Nederland!

Op 7 december start de VPRO met het programma Speeches. Een serie over toespraken die de wereld inspireerden en veranderden. NPO Geschiedenis en het radioprogramma OVT gaan gelijktijdig online en via de radio op zoek naar de beste Nederlandse speeches. Welke Nederlanders wisten harten te beroeren en de geschiedenis te sturen met hun woorden? NPO Geschiedenis en OVT vragen het aan jou! Stem mee en bepaal wat de beste speech uit de Nederlandse geschiedenis wordt.

We hebben misschien niet een reputatie als breedsprakerig volk maar toch werd er in onze geschiedenis heel wat afgespeecht. Van Julius Civilis, die de Bataven opriep om tegen de Romeinen in opstand te komen, tot Willem van Oranje, die ondanks zijn bijnaam 'De Zwijger' bekend stond als een begenadigd spreker; van koningin Wilhelmina, die haar volk via de radio toesprak tijdens de Tweede Wereldoorlog, tot minister Frans Timmermans die geëmotioneerd de Verenigde Naties te woord staat na de vliegramp met MH17.

Stem mee!

Samen met OVT is NPO Geschiedenis op zoek naar de toespraken die de Nederlandse bevolking zijn bijgebleven. Op de website van Geschiedenis 24 kun je stemmen op de beste speeches uit ieder van de zes tijdvakken: 'Van Bataaf tot Bataaf (tot 1815)', 'Koninkrijk der Nederlanden (1815-1929)', 'Fascisme en Tweede Wereldoorlog (1929-1945)', 'Wederopbouw en vernieuwing (1945-1973)', 'Vooruitgang en protest (1973-1988)', en 'Natie in verwarring (1988-2014)'. Op basis van de stemmen wordt een shortlist samengesteld. Vanaf 7 december wordt op OVT zes weken lang iedere week een tijdvak behandeld, met daarin de winnende speech voor dat tijdvak. Op 11 januari wordt uiteindelijk de winnaar uitgeroepen: de beste speech uit de Nederlandse geschiedens. Benieuwd? Je kunt hier stemmen.

Ook if then is now doet mee! Bij een aantal van de shortlist-winnaars zoomen we in op een tegenspeech. Elke politieke of maatschappelijke zaak heeft immers zijn voor- en tegenstanders. Vaak wordt de onderlinge strijd uitgevochten in emotionele woorden en aangrijpende toespraken, waarvan alleen de winnende kant bewaard blijft. Wij gaan op zoek naar de vergeten speeches van de tegenstanders, de verliezende partijen en de 'slechterikken'. Hou de website of onze social media in de gaten voor meer informatie.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0