Utopia: Nieuwe kijk op Avant-garde in Lakenhal

Het Leidse museum De Lakenhal laat met de tentoonstelling UTOPIA zien dat expressionisten en constructivisten ondanks het verschil in uitingsvorm belangrijke idealen deelden.

Van theelepel tot wolkenkrabber

Voorheen kwamen vooral de verschillen aan bod. "Maar de stromingen hebben meer met elkaar te maken dan  gedacht," zegt persvoorlichtster Milou Van Oene. Beide hadden het gevoel aan de vooravond van een nieuw tijdperk te staan. Ze koesterden grote  idealen voor de Nieuwe Mens in de Nieuwe Samenleving.  Daartoe ontwikkelden ze een utopisch totaalconcept, dat zowel kunst omvatte als architectuur en design. Kunstenaars ontwierpen van theelepeltje tot wolkenkrabber met als doel de maatschappij beter te maken.

Vrijheidsdrang versus grote geheel

Expressionisten en constructivisten gaven de utopie op eigen manier vorm.  Eerst genoemden droegen vrijheid en emotie hoog in het vaandel. Voor de laatst genoemden was het individu onderdeel van een groter geheel. het universele was  waar het om draaide. Werken van beroemde kunstenaars als Ernst Ludwig Kirchner, Kazimir Malevich en Franz Marc op de tentoonstelling illustreren de revolutionaire idealen van beide stromingen

Vooral de expressionisten komen op de tentoonstelling in een ander daglicht te staan. "Er werd altijd gezegd dat ze teruggrepen op de natuur," aldus de persvoorlichtster. "Maar dat ze de vrijheid van het individu naar voren schoven, zien we nu als een sprong voorwaarts."

Primeurs

Primeurs op de tentoonstelling zijn Wenzel Hablik en dansduo Lavinia Schulz & Walter Holdt. Wenzel Hablik riep met zijn oeuvre destijds een ware utopische totaalbeleving op. Deze onderbelichte kunstenaar uit Hamburg gaf interieurs, sieraden, stoffen, schilderijen en kunst- en gebruiksvoorwerpen en detail vorm. Hablik creërde zo een eigen universum. Hetzelfde geldt voor de expressionistische ‘lichaamsmaskers’ van danspaar Lavinia Schulz en Walter Holdt. Met indrukwekkende kostuums en decors schotelden ze de vroeg twintigste-eeuwse een geheel nieuwe ervaring voor.

UTOPIA 1900- 1940. VISIES OP EEN NIEUWE WERELD is te zien van 
22 september 2013 t/m/ 5 januari 2014

BEZOEKERSINFORMATIE
Museum De Lakenhal
Oude Singel 28-32, Leiden
tel. +31 (0)71 5165360

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0