Souvenir de la Guerre − 1914-1918 − Gedenkenis aan de Oorlog. Kamp van Zeist en de Belgische vluchtelingen

In de provincie Utrecht werden meer dan 10.000 Belgische vluchtelingen opgevangen. In Zeist arriveerden de eersten op 10 oktober 1914. Aanvankelijk zorgden burgers voor opvang in particuliere woningen. Er werden vervolgens op verschillende locaties opvangkampen opgezet. Zo kwam in Zeist/Soesterberg voor de Belgische geïnterneerde militairen een houten stad ‘Kamp van Zeist’. En in Soesterberg werd het vrouwenkamp ‘Albertsdorp’ gebouwd.

De naam Kamp van Zeist was niet nieuw. In 1672 was het hoofdkwartier van Lodewijk XIV in Zeist gelegerd. Door de eeuwen heen waren er op verschillende locaties militaire terreinen met de naam Kamp van Zeist. De naam Kamp Zeist staat nu voor een detentiecentrum, waar in 2014 ook vluchtelingen en asielzoekers gehuisvest zijn.
Boven: Wereldoorlog I - Belgische militairen in 1e Dorpsstraat
In de tentoonstelling wordt aandacht gegeven aan het dagelijkse leven van de Belgische oorlogsgasten in de Eerste Wereldoorlog. Wie waren zij, hoe leefden zij en waar hielden ze zich mee bezig? De dagbesteding was niet alleen een kwestie van tijdverdrijf, maar was ook educatief gericht.

De geïnterneerden konden onder andere een vak leren. Een aantal bleek een groot talent voor houtbewerken te bezitten. Fraaie staaltjes van dit vakmanschap zijn op de tentoonstelling te bewonderen. Daarnaast zijn er vele andere voorwerpen, krantenartikelen en brieven, kaarten en foto’s die die herinneren aan het leven van de Belgische vluchtelingen in Zeist tussen 1914 en 1918.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0