Sixtijnse markthal in Rotterdam

Arno Coenen (41) is uit negen andere kunstenaars uit binnen- en buitenland verkozen om de binnengevel van de overdekte markthal in Rotterdam van een kunstwerk te voorzien.

Het lijkt een foto maar het is een 3D-afbeelding die het gewelf van de markthal gaat bekleden. De afbeelding telt  37.500 megapixels. De grootte komt overeen met twee voetbalvelden. Deze worden ’opgeknipt’ in vierduizend panelen van elk 1,5 bij 1,5 meter. Erop staan versproducten zoals brood, vis, druiventrossen, maar ook wuivend graan en magnolia’s.Ook de Laurenskerk even verderop komt op het kunstwerk voor.

Oude meesters

Coenen gebruikte speciale software van Pixar Animation Studio’s (bekend van de animatiefilms Finding Nemo en Cars) om de waren vorm te geven. De weelderige afbeeldingen verwijzen naar de markt waar de producten straks over de toonbank gaan, maar ook naar de stillevens van oude meesters. 

De bouw van de hal  tussen de Binnenrotte, de Hoogstraat en de Blaak is nog in volle gang. Ook het kunstwerk op de binnengevel is pas half af.  Geïnteresseerden die de bouwplaats hebben bezocht, zijn enthousiast. De  vergelijking  met de Sixtijnse Kapel werd al gemaakt. Terecht volgens de kunstenaar, "Als Michelangelo over de moderne techniek zou hebben beschikt, zou hij het ook zo doen."

 De markthal moet een plek worden voor ontmoeting, verblijf en vermaak voor bezoekers en bewoners, met 10.000 m2 markstallen, maar ook ruim 200 appartementen, winkels, horeca en een parkeergarage. Architectenbureau MRDV verzorgde het ontwerp. De markthal is naar verwachting in oktober 2014 klaar.

Bezoek de bouwplaats en/of woon een lezing bij!

Neem voor een bezoek aan de Markthal  contact op met de projectontwikkelaar Provast, link site:  http://provast.nl/en/contact/ 

Reserveer eventueel een plaatsje bij de lezing op 28 februari in de Centrale Bibliotheek Zie: http://www.rotterdam.nl/lezingoverdemarkthal

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0