Schattige meisjes en haat-tweets op Dutch Design week

Opnieuw wordt een werk uit de koker van organisatiebureau van kunstprojecten Oddstream getoond op een vooraanstaand evenement, namelijk The Dutch Design Week. De installatie 'Kill your darlings' choqueert en zet tegelijkertijd aan tot nadenken.

Niets is wat het lijkt zou de boodschap van de coproductie van Oddstream en Jeroen van Loon kunnen luiden. De hartvormige installatie bestaat uit 100 lcd schermpjes waarop lieftallige meisjes worden getoond, afgewisseld met heftige haat-tweets die de zogenaamde schatjes zelf hebben verspreid.

Schokkend
Het werk is schokkend voor ouders en wil jongeren ertoe aanzetten na te denken over hun gedrag. Kill Your Darlings kan ter illustratie dienen bij debatten over internetgebruik van jongeren, pestgedrag en maatschappijkritische expositie en misstaat volgens de bedenkers op geen enkele school.

Oddstream
Oddstream verhuurt en werkt mee aan kunstinstallaties voor openingen, exposities, festivals en evenementen.
Verschillende werken van Oddstream vonden inmiddels hun weg naar het internationale kunstcircuit. Het multimedia-bedrijf komt in 2014 met een eigen biënnale.

Engagement
De installatie Kill your darlings, is maatschappij betrokken kunst te noemen. In de naoorlogse periode was kunst met een boodschap zeker in combinatie met figuratieve vormentaal helemaal uit. Kunst diende tot (esthetisch) vermaak of was een consumptieartikel. Een eventuele boodschap mocht er niet te dik bovenop liggen en moest goed verpakt worden in abstracte vormentaal. Weinig kunstenaars wilden geassocieerd worden met fascisten of communisten die (figuratieve) kunst voor de propagandakar spanden. Nu is maatschappelijk betrokken of kritische kunst, hoewel soms controversieel, denk aan Tinkebell, weer geaccepteerd.

De installatie Kill your darlings is te zien van 19 t/m 27 oktober 2013 oktober op de Dutch Design Week in Eindhoven

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0