Oudste stadszegel van Rotterdam gevonden

Archeologen hebben in Rotterdam op de plek waar de Markthal wordt gebouwd waarschijnlijk het oudste stadszegel van de stad gevonden.

Het veertiende eeuwse  zegel is gemaakt van bijenwas. Het zat in een koperen doosje. waardoor het meters onder de grond, eeuwenlang goed bewaard is gebleven. Het ronde zegel met een diameter van 2 centimeter is een zogenaamde contra- of tegenzegel. De randtekst die erop staat: clavis.sigilli.de.rotterdam, betekent sleutel van het Rotterdamse zegel. Het werd in de Middeleeuwen tegen de achterzijde van een groter zegel gedrukt dat aan een akte hing. Dit diende vervalsing van oorkonden tegen te gaan. Zonder tegenzegel kon een vervalser namelijk het grootzegel aan de achterzijde los snijden en het aanbrengen aan een andere oorkonde.


Rotte

Op het zegel is de Rotte afgebeeld, in de vorm van een verticale baan. Aan weerszijden ervan staan twee verhoogde rechthoekige blokken. Ze symboliseren mogelijk de dijken van de polder Rotterdam, waarbinnen de stad Rotterdam ontstond.

 Het koperen doosje met het zegel is gevonden in een huis dat dateert van rond 1400. Het zegel verkeert in goede staat. ,,Gelet op de ouderdom is de eigenaar zuinig geweest op het zegel'', zegt de gemeente.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0