Oudste landkaart ontdekt op Turkse muurschildering

Een muurschildering in het Turkse dorpje Çatalhöyük is mogelijk de oudste landkaart ter wereld, blijkt uit onderzoek.

De muurschildering werd aangetroffen in een ruïne in het bijna 9.000 jaar oude Turkse dorpje Çatalhöyük. Deze toont een vulkaanuitbarsting en mogelijk een zeer onduidelijke afbeelding van een stratenplan.Dat het om een landkaart zou gaan, werd eerder gesuggereerd maar bewijs voor een vulkaanuitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Hasan Dağı rond die datum, ontbrak.

Puimsteen

Nieuw onderzoek is wel tot die conclusie gekomen. Wetenschappers onderzochten puimsteen van de nu inactieve vulkaan om te bepalen wanneer de verschillende gesteentes op de berg zijn gevormd door uitbarstingen. Aan de hand hiervan stelden ze vast dat de erupties rond 6.600 voor Christus hadden plaatsgevonden, een datering die overeenkomt met de muurschildering.

"De uitbarsting vond plaats in een tijd dat er mensen leefden in Çatalhöyük", verklaart hoofdonderzoeker Axel Schmitt op NPR News. Dat mensen de vulkaanuitbarsting hebben afgebeeld, acht Schmitt heel wel mogelijk. "Vulkanische uitbarstingen zijn indrukwekkend. Misschien heerste het idee dat de vulkaan bij de geschiedenis van de mensen in het dorpje hoorde.”Het maakt de afbeelding de eerste landkaarten ter wereld.

Er gaan ook andere geluiden op. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge denken dat de muurschildering geen landkaart uitbeeldt, maar de huid van een luipaard.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0