Opening Nationaal Militair Museum in Soesterberg op zaterdag 13 december

Op de plek in Soesterberg waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht wordt nu, ruim 100 jaar later, het Nationaal Militair Museum (NMM) geopend. Het NMM is een museum waar het grote publiek in aanraking komt met persoonlijke, waargebeurde verhalen uit verschillende oorlogen en waar bovendien een prachtige, zeer uitgebreide en daadwerkelijk gebruikte collectie van de Nederlandse krijgsmacht zichtbaar is. 
We willen overbrengen dat vrede een groot goed is en absoluut niet vanzelfsprekend. Het museum laat dan ook de waardevolle rol zien die de krijgsmacht speelt in de maatschappij en wil een brug bouwen tussen de krijgsmacht van toen & nu, en de hedendaagse samenleving”, zo geeft museumdirecteur Hedwig Saam aan. Het NMM is met maar liefst 35.000 vierkante meter een museum van wereldformaat. Op donderdag 11 december zal koning Willem Alexander het museum officieel openen; twee dagen later is het toegankelijk voor het grote publiek.
 
Bewogen militaire geschiedenis
 

In het NMM zijn de collecties van het Militaire Luchtvaart Museum in Soesterberg en het Delftse Legermuseum samengevoegd. Het museum neemt bezoekers mee in de wereld van de krijgsmacht en vertelt persoonlijke en aangrijpende verhalen van militairen en veteranen uit verschillende perioden. 
In zes themaruimtes wordt duidelijk hoe de krijgsmacht is verweven met de wereld om ons heen. Het Arsenaal vormt het centrum van het museum in het zeer moderne en transparante pand dat uitzicht geeft over Park Vliegbasis Soesterberg. Hier zijn alle topstukken uit de Nederlandse militaire krijgsgeschiedenis verzameld in een spectaculaire vlucht. Bezoekers kunnen hier dwalen tussen pantservoertuigen, helikopters, gevechtsvliegtuigen en tanks zoals de 60.000 kilo zware Leopard 2A6, een topstuk uit de collectie van het museum. In een heuse Schatkamer liggen sabels, zwaarden, maliënkolders, schilden en pistolen uit vroegere tijden.

 
De krijgsmacht zelf beleven
 

Het NMM toont niet alleen de bewogen geschiedenis van ons land, maar laat de bezoekers vooral ook zelf de krijgsmacht ervaren. X-plore is het deel van het museum waar kinderen door middel van interactieve belevenissen en diverse workshops ervaren ‘hoe het werkt’ bij de Nederlandse strijdkrachten. Zo leren ze zelf buskruit te maken, vanuit een geschutkoepel virtueel vijandelijke tanks uit te schakelen, zelf een tank te besturen of kunnen ze plaatsnemen in een F16-simulator. Voor de fanatiekelingen is er buiten ook een 500 meter lange stormbaan.

Park Vliegbasis Soesterberg
Park Vliegbasis Soesterberg is van oudsher een zeer belangrijke plek voor de Nederlandse militaire luchtvaart. Het park biedt de bezoekers een bijzondere natuur met zichtbare herinneringen uit ons militaire verleden. Centraal ligt de voormalige landingsbaan van de vliegbasis en het volledig gerenoveerde ‘Gebouw 45’, het oudste luchtvaartgebouw van Nederland. Met een wandeling langs een ondergrondse atoomschuilkelder, munitiedepots, bunkers en een shelter waarin straaljagers werden geparkeerd gaan de bezoekers terug in de tijd. In het natuurgebied rondom het museum bevindt zich ook een stiltetuin met herdenkingsmonumenten. 

Openingsweekend 13 en 14 december

Het NMM opent samen met Park Vliegbasis Soesterberg haar deuren voor het publiek tijdens een feestelijk openingsweekend op 13 en 14 december aanstaande. Naast de openstelling van de reguliere collectie en interactieve workshops en activiteiten binnen het museum zijn er op het buitenterrein sensationele activiteiten gepland voor jong en oud. Zo zijn er diverse workshops en roadshows en vinden er buiten op de voormalige vliegbasis spectaculaire vliegdemonstraties plaats.
 
Kijk voor meer informatie en tickets op www.nmm.nl
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Noot voor de redactie 
Voor meer informatie: 2twintig public relations, Patty Bouhuijs: tel. 010-2801555, mobiel: 06-55858949 of email:patty@2twintig.nl 
Zie ook www.nmm.nl

Hoge resolutie beeldmateriaal is te downloaden via: https://www.nmm.nl/over-het-nmm/pers/persmap/

Wilt u meer informatie over de consortiumpartners van het NMM -Heijmans, Kossmann.dejong, H+N+S, Vermaat, Bruns en Felix Claus Dick van Wageningen Architecten- neem dan contact op met Carla Markus: tel. 085-0036029 of email:communicatie@nmm.nl

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0