Op bezoek bij het Rijksmuseum de Gevangenpoort

Op bezoek bij het Rijksmuseum de Gevangenpoort

Deze keer bezochten Hans Ruitenberg en Dennis Simonis de Gevangenpoort, een zeer bijzonder gebouw waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Samen met hun museumgids, Bob Zwaal beklommen ze de vele trappen, en mochten ze enkele van de lugubere ruimtes en martelwerktuigen zien.  

Ooit was dit de hoofdpoort van het kasteel van de Graven van Holland, beter bekend als het Binnenhof. In de 15e eeuw werd de Middeleeuwse poort de belangrijkste gevangenis van het Hof van Holland. De poort werd uitgebreid met Gajolen (de cellen) en een Gerechtsgebouw.

Het Groene Zoodje

Verdachten werden in de donkere Gajolen (cellen) opgesloten. Hier moesten ze wachten op hun ondervraging en berechting. In de Pijnkelder konden ze tot een bekentenis worden gebracht. De straf werd na de uitspraak van de rechtbank voltrokken, als het kon met veel publiek. Dat gebeurde niet in de Gevangenpoort maar daarbuiten. Op onder meer het Groene Zoodje, op de hoek van de Lange Vijverberg. 

Bekende Nederlanders zoals raadspensionaris (zeg maar de toenmalige premier van Nederland) Johan de Witt, maar ook zijn broer Cornelis de Witt (burgemeester) en Dirk Volckertszoon Coornhert hebben in de Gevangenpoort vastgezeten. Zij hadden hun eigen luxe cel, de Ridderkamer. Vanuit de Vrouwenkamer keek je uit over de Hofvijver en het stadsleven. Beide broers De Witt werden in 1672 door het gepeupel, die fervente aanhangers van Maurits van Oranje waren, op gruwelijke wijze gelyncht (en vermoord) even buiten de Gevangenpoort.  

Rijksmuseum

Sinds 1882 is de Gevangenpoort een rijksmuseum met de nationale collectie martel- en strafwerktuigen. Het museum vertelt het verhaal van misdaad en straf van de 15e tot de 19e eeuw. Vier eeuwen van opsluiten, verhoren en straffen.

https://www.gevangenpoort.nl/

https://haagsedingen.nl/

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0