Nieuwe plannen voor Vliegveld Eindhoven

Gisteren was ik bij een plechtigheid op vliegveld Eindhoven. Een feestje, noemden de organisatoren het. Tegenwoordig is het vliegveld – oude Eindhovenaren hebben het soms nog over Welschap -  de tweede luchthaven van Nederland.

Helemaal uit Den Haag was Directeur-Generaal Bereikbaarheid Lidewijde Ongering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu gekomen om ook een woordje te spreken. Ze nam ons terug naar vroegere tijden, naar 1932, toen Frits Philips, een grasveld liet aanleggen waar de sportvliegtuigjes van de Noord-Brabantsche Aero Club, in 1938 omgedoopt in Eindhovensche Aero Club, konden opstijgen en landen.  In 1933 werd een eigen clubhuis in gebruik genomen dat de naam ’’t Schuurke’ kreeg.

Nog een hal

Tegenwoordig staat er een flink gebouw van twee verdiepingen en arriveert en vertrekt het ene na het andere vliegtuig. Vorig jaar werden 4.2 miljoen passagiers geteld, aldus Joost Meijs, directeur van het vliegveld. Als de nieuwe groeifase, die nu aanvangt, afgerond zal zijn zullen dat er in 2020 5,5 miljoen zijn. Die nieuwe groeifase omvat een grote lijst projecten op het gebied van de infrastructuur, buiten en binnen de grote hal. Er komt zelfs een hal bij, op het huidige parkeerterrein, een multipurpose gebouw. Kernwoord is de verbetering van de bereikbaarheid. Sfeer, Service en Snelheid moeten omhoog. In de periode 2015 – 2017 is er 45 miljoen euro mee gemoeid. Vele partijen, stad, provincie, rijk en bouwers werken samen om de toegangspoort tot de Brainportregio optimaal te maken. Op de aspecten Duurzaamheid en Leefbaarheid zal goed worden gelet. Het denken over de Brainportregio heeft wel wat weg van het denken over Silicon Valley. Zie ook de uitzending van het VPRO-priogramma Tegenlicht daarover.

Leefbaar Wintelre

Er waren enkele vertegenwoordigers van Leefbaar Wintelre aanwezig, die een kaartje lieten zien waarop de nieuwe vlieglijnen uitgestippeld waren. Die bleken over hun gebied te gaan. ‘Eindhoven heeft mooi praten’, zei een van hen. ‘Wij krijgen de geluidsoverlast.’ Maar wethouder Jannie Visscher (SP) verzekerde hen ervan dat die geluidsoverlast zoveel mogelijk voorkomen zou worden. ‘Als metropoolregio Eindhoven werken we met alle 21 gemeenten samen en leefbaarheid en duurzaamheid staan voor mij bovenaan.’

En toen mochten de drie sprekers, Meijs, Ongering en Visscher alle drie tegelijk op de rode knop drukken en was het feestje echt begonnen.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0