Museum van Elsene krijgt grondige renovatie

Hoewel het een aantrekkelijke collectie kunst bezit, is het Museum van Elsene niet meteen het bekendste gebouw van Brussel voor kunstliefhebbers. Daar moet binnenkort verandering in komen, na een grondige renovatie die zopas is binnengehaald door de B-Architecten.

"Eerlijk toegegeven: ik had ook nog nooit gehoord van het Museum van Elsene toen we ons vier jaar geleden kandidaat stelden voor de opdracht. Laat staan dat ik er al eens was binnengegaan", bekent architect Sven Grooten in "De ochtend" op Radio 1. En hij is wellicht niet de enige.

Het verdoken museum bezit nochtans een geweldige kunstcollectie, met werken van onder meer Pablo Picasso, Paul Delvaux, René Magritte en Henri de Toulouse-Lautrec. Ook wat betreft de tijdelijke tentoonstellingen komen er vaak toppers over de vloer. "Het is echt een parel in Elsene die nog te weinig mensen kennen."

Gebouwen aan elkaar koppelen

Die onbekendheid moet nu verholpen worden met een grondige renovatie die de B-Architecten mogen uitvoeren. Hetzelfde bureau dat onder meer de Grote Post in Oostende en het MAS in Antwerpen op zijn visitekaartje heeft staan. "Elk project is helemaal anders, maar natuurlijk kijken we wel met een gelijkaardige bril naar oude gebouwen. We kijken hoe we ze een tweede leven kunnen geven in een stedelijke omgeving."

Zeer concreet wil het architectenbureau de vier afzonderlijke gebouwen van het museum aan elkaar koppelen, zodat er een aaneengesloten parcours voor de bezoekers komt. "Zo gaan we onder meer de trappen uit de voormalige feestzaal halen, met een grote monumentale ruimte tot gevolg. Dat moet de inkom en meteen het kloppend hart van het vernieuwde museum worden."

Tweede helft 2017

Hoewel er nog geen definitieve timing vastligt, hoopt de architect om ergens in de tweede helft van 2017 klaar te zijn. Aan de renovatie is een prijskaartje van 1,8 miljoen euro verbonden.

Artikel van "de Redactie" door : Zico Saerens

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0