Lesproject Monumenten Spreken nadert voltooiing

Na vier jaar is Monumenten Spreken klaar. De 28 films over de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog zijn af: waarvoor 90 getuigen werden geïnterviewd. De lessen voor het basis- en voortgezet onderwijs zijn gemaakt. De website (www.monumentenspreken.nl) is op 31 maart gelanceerd en als het pakket overgedragen aan het Stedelijk 4 en 5 mei Comité Zaanstad.

De Februaristaking, de Jodenvervolging, de razzia op de Burcht, de liquidatie van politiecommissaris Ragut door Hannie Schaft op de Westzijde, de moord op verzetsman Piet Zwart door mede-verzetsleden, de heimelijke ontmanteling van Van Gelder Papier, de Verblifa-staking in Krommenie, de represailles aan de Zaanweg, de Provincialeweg, de Leeghwaterweg, bij de Bernhardbrug en op de Burcht, het terreurbewind van de Oostzaanse NSB-burgemeesters… al deze en nog veel meer gebeurtenissen staan centraal in de 28 mini-documentaires die Monumenten Spreken over de Zaanstreek in de oorlog maakt.

Nergens in Nederland is op zo’n manier de oorlog in beeld gebracht. Dat komt vooral omdat er met 90 ooggetuigen is gesproken. Zij vertellen de verhalen waarvan de 28 Zaanse oorlogsmonumenten de stille getuigen zijn.

Zij waren erbij toen Hannie Schaft politiecommissaris Ragut neerschoot, ze zagen hoe Todeskandidaten door de Duitsers werden neergeschoten als represaille op liquidaties door het verzet, ze waren ooggetuige van die liquidaties, ze hadden onderduikers in huis of moesten zelf onderduiken, ze werd tewerk gesteld in Duitsland, of deden mee aan de Februaristaking. Ze zagen hoe hun vader gearresteerd werd om nooit meer terug te komen.

https://www.facebook.com/MonumentenSpreken?fref=ts

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0