Kopenhagen wil Amsterdamse grachten nabouwen

Kopenhagen denkt na over de bouw van een grachtengordel naar Amsterdams voorbeeld. De Deense hoofdstad kampt nog altijd met de gevolgen van de zwaarste regenval sinds 400 jaar, afgelopen weekeinde.

Het idee van een Amsterdams grachtensysteem komt van de directeur van het energiebedrijf van Kopenhagen, dat ook verantwoordelijk is voor het rioolstelsel. Dat kon zaterdag de enorme stortbuien niet aan. De Deense minister van Milieu Karen Elleman heeft inmiddels beloofd na het zomerreces de gemeente Kopenhagen de mogelijkheden te geven grachten, bassins en overloopgebieden aan te leggen.

Geen warm water

Omdat voor de aanleg van grachten veel gebouwen moeten worden gesloopt in het compacte centrum van Kopenhagen is een milieu- en bouwexpert van de gemeente sceptisch. 'Maar er moet zeker iets gebeuren, want zware regenbuien kunnen vaker voorkomen', aldus de zegsman.

De schade aan alleen al de gebouwen van de gemeente wordt geschat op ruim 12 miljoen euro. Zicht op de totale schade in de stad ontbreekt nog. 50.000 inwoners in het stadshart moeten tot volgend weekeinde wachten voordat ze weer warm water hebben, omdat de warmte-installaties onder water hebben gestaan.

Werelderfgoed

De 17e-eeuwse Amsterdamse grachtengordel met de hoofdgrachten (Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht) en een stuk omliggend gebied zijn op 1 augustus 2010 opgenomen in de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0