Kasteel d’Ursel wint de Vlaamse Monumentenprijs

Kasteel d’Ursel in Hingene is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2014 en ontvangt een geldprijs van 15.000 euro. Dat maakte Geert Bourgeois, minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, zonet bekend tijdens een plechtigheid in het Brusselse Paleis der Academiën.

Bijna vier eeuwen lang (tot 1973) was het kasteel van Hingene de favoriete zomerresidentie van de adellijke familie d’Ursel. Toen het provinciebestuur van Antwerpen in 1994 het kasteel kocht, was niet de herbestemming, maar wel de redding van het waardevolle patrimonium de eerste bekommernis. Hoewel de restauratie om praktische en financiële redenen in verschillende fasen zou verlopen, maakte men van in het begin werk van een totaalvisie, en zette de provincie in op grootschalig, multidisciplinair onderzoek van het gebouw en het domein.

Eind 2003 opende kasteel d’Ursel als cultuurhuis. Je kunt er terecht voor concerten, tentoonstellingen, groepsbezoeken en verhuur voor seminaries, ontvangsten of diners. Het park evolueerde van siertuin tot landschapstuin waar je kunt picknicken, spelen, wandelen of joggen. Volgens het juryverslag zijn het kasteel en zijn omgeving een mooi voorbeeld voor de onroerenderfgoedzorg in Vlaanderen. De gekozen restauratieopties zijn duidelijk gebaseerd op grondig vooronderzoek. Ook de restauratie is zorgvuldig uitgevoerd, zowel van het exterieur als het interieur. Het project toont een ruime aandacht voor de archeologische opgravingen en de ontsluiting van het omliggende landschap. De jury looft tot slot de aandacht voor het immateriële erfgoed en de goede ontsluiting ervan. De drie andere laureaten die werden geselecteerd uit 18 aanvaarde kandidaten, zijn het voormalige station van Moerbeke, Huis Proot in Koekelare en vzw De Muren Spreken (Londerzeel). Ze krijgen elk 2.500 euro. Kasteel d’Ursel krijgt daar als winnaar nog eens 12.500 euro bovenop. De winnaar en de laureaten zetten de deuren open tijdens de 26e editie van Open Monumentendag Vlaanderen, op zondag 14 september.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1