Imagine a Memory

IMAGINE A MEMORY
tentoonstelling vrijdag 2 t/m 4 december en Gallery talk 4 december 14.30u

Kunstenaars: Mohammad Abdulazez, Antonije Nino Zalica, Barnet Kansil, Eva Crebolder, Bengin Daoud en George Weiss.
Georganiseerd door Marta Pisco and Jelena Stefanović.
Gallery Talk geleid door Chris Keulemans, op zondag 4 december, 14.30h.

Van vrijdag 2 tot en met zondag 4 december exposeren zes kunstenaars van de broedplaats Ondertussen in de Kweekschool in de Studio van het Nationaal Holocaust Museum (NHM).

Douglas Gordon
Voor deze manifestatie vormt het werk van Douglas Gordon, k.364 dat momenteel te zien is bij het NHM, aanleiding voor de kunstenaars van Ondertussen om te reflecteren op het onderwerp van herinnering en verbeelding. In Imagine a Memory geven de kunstenaars hun visie op thema’s als afwezigheid, leegte, stilte en de schoonheid die ligt in drama, breekbaarheid en oprechtheid. Zij onderzoeken het moment waar herinnering overgaat in fictie.

Herinneringen
In tegenstelling tot het werk van Gordon, die aanspraak maakt op het collectieve geheugen van een enkele historische gebeurtenis, verwijzen de Ondertussen kunstenaars naar diverse geschiedenissen en verschillende periodes. Het zijn precies deze diverse herinneringen die de kunstenaars verbindt. Ze herkennen elkaars herinneringen alsof het die van hun zelf is. Dit ‘toe-eigenen van herinneringen’ vormt de basis voor een collectief kunstwerk dat Ondertussen zal presenteren in het NHM.

Gallery Talk
Op zondagmiddag 4 december, 14.30 uur, wordt het evenement afgesloten met een Gallery talk waar het thema van geheugen en verbeelding centraal staat. Chris Keulemans (medeoprichter en bestuurslid van Ondertussen) leidt het gesprek tussen Sara Tas (NHM curator), Bengin Daoud (architect/stedenbouwkundige en medeoprichter Ondertussen), George Weiss (Oprichter Radio La Benevolencija) en de deelnemende kunstenaars van Ondertussen.

 Deelnemende kunstenaars:

MOHAMMAD ABDULAZEZ (Azouz) is een fotograaf, schrijver en filmmaker. Tussen 2012 en 2015 fotografeerde, schreef en filmde Azouz de verhalen van de Syrische oorlog en de vluchtelingen in Turkije. Zijn foto’s zijn gepubliceerd in de internationale kranten waaronder Liberation, Le Express en De Volkskrant.  Momenteel werkt hij aan een fotoproject getiteld ‘This too shall pass’.

ANTONIJE ZALICA (Nino) is een schrijver en filmmaker.  Hij verdeelt zijn tijd tussen Amsterdam, Sarajevo en Dubrovnik. Zijn roman Yellow Snow/The Print of a Dragon’s Paw verscheen in meerdere edities en is vertaald in verschillende Europese talen. In 1994 werd zijn korte film Angels in Sarajevo, als onderdeel van SAGA producties, bekroond met de Felix Documentary Prijs van de Europese Film Academie.

BARNET KANSIL is fotograaf. Haar werk is beïnvloed door haar studie culturele antropologie, haar persoonlijke interesse in culturen en mythes en door de geschiedenis van haar Indonesische familie. Barnet creëert tijdelijke installaties van ruimtes en locaties die ze vervolgens fotografeert. Hiermee creëert ze keer op keer een nieuwe realiteit.

EVA CREBOLDER is een keramist en beeldend kunstenaar. Zij werkt internationaal en haar werk is onderdeel van de Akzo Nobel Kunstcollectie. Eva’s objecten nodigen de toeschouwer uit hen aan te raken, dankzij de tactiliteit van het koele oppervlak. Terugkerende elementen licht, kleur en textuur in Eva’s werk creëren een gevoel van vertrouwdheid, al blijven ze voor het oog abstract. 

BENGIN DAOUD is een architect en stedenbouwkundige. Hij werkt voor architectenbureau Common Affairs en adviseert de gemeente Amsterdam. Hij is een van de oprichters van Ondertussen en houdt zich bezig met de strategieontwikkeling van het creëren van ‘tussenruimtes’ voor nieuwkomers.

GEORGE WEISS is de oprichter en CEO van Radio La Benevolencija Humanitarian Tools Foundation (“La Benevolencija”), een organisatie die media projecten opzet om bevolkingen te stimuleren hoe verzet te bieden tegen het opruiende aanzetten tot haatgeweld.

Moderator:

CHRIS KEULEMANS is de medeoprichter en bestuurslid van Ondertussen. Hij is schrijver, docent en moderator. Hij heeft zes boeken gepubliceerd, fictie en non-fictie, en vele artikelen over kunst, engagement, migratie, muziek, cinema en oorlog in het Midden Oosten, de Balkan en daarbuiten. 

Locatie: Studio Nationaal Holocaust Museum, Plantage Middenlaan 27, 1018 DB Amsterdam
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.
Voertaal: Engels

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0