Hollandse meesters in Sint Petersburg

Nederlandse zeventiende-eeuwse groepsportretten zijn sinds dit weekend blikvanger in de Hermitage in Sint Petersburg. De tentoonstelling wordt daar als hoogtepunt gezien van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

In de grootste zaal van het voormalige tsaristische paleis, de Winter Hall prijken dertien topstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum: kolossale schuttersstukken, regentenstukken en anatomische lessen, geschilderd door klinkende namen uit de Gouden eeuw als Govert Flinck, Jacob Lyon en Cornelis van der Voort.

Liefdadigheid

Een aantal regentstukken van Cornelis van der Voort, Nicolaes Moeyaart Nicolaes Eliasz. Pickenoy en Bartholomeus van der Helst tonen de inzet van vermogende burgers in de Gouden Eeuw voor charitatieve instellingen en tuchthuizen. De enige vergoeding die ze voor hun inzet en geld genoten, was dat ze gezamenlijk werden geportretteerd door een bekende schilder. Dat blijkt achteraf een tegenprestatie met eeuwigheidswaarde!

De tentoonstelling Corporate Unity, Group Portraits of the Dutch Golden Age from the Amsterdam Museum is tot en met 1 september 2013 te zien in Staatsmuseum De Hermitage in Sint Petersburg. Daarna reizen de werken door naar het Poesjkin Museum in Moskou.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0