Het nu in the picture: Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut in Rotterdam is zaterdag 16 november feestelijk geopend. Het kersverse centrum voor de creatieve industrie wil inspelen op een constant veranderende samenleving.

De huidige maatschappij die permanent en in snel tempo verandert vraagt om een andere dan de traditionele museale aanpak. Het Nieuwe Instituut wil een antwoord zijn op die veranderende samenleving. Verschillende disciplines, zoals architectuur, design en e-cultuur dagen elkaar uit en gaan kruisbestuivingen aan met ondernemers, kennisinstellingen en culturele organisaties.

Het Nieuwe Instituut wil het nu in kaart brengen, zichtbaar maken, ter discussie stellen en delen. Tentoonstellingen, onderzoek, lezingen geven hieraan invulling alsook de publicaties rond de meerjarige programma’s  ‘Landschap en Interieur’, ‘De Dingen’ en ‘De Materialen’ en jaarlijks wisselende thema’s: zoals in 2014 ‘De Eerste Wereldoorlog’ en in 2015 ‘Wereldtentoonstellingen’.

Het Nieuwe Instituut is ontstaan uit een fusie van het Nederlands Architectuurinstituut, Premsela, het Nederlands Instituut voor Design en Mode en Virtueel Platform, kennisinstituut voor e-cultuur.

Te zien tot en met 5 januari 2014:

Biodesign

Tentoonstelling over de kruisbestuiving van natuur, wetenschap en creativiteit. Levende systemen vormen een integraal onderdeel van het ontwerpproces. Zo worden bomen onderdeel van huizen en bruggen, vormen champignons de basis voor verpakkingsmateriaal en groeien tabaksbladeren uit tot patronen voor tegels.

Sets for Erwin Olaf

Zes bestaande, driedimensionale sets die zijn ontwikkeld voor Erwin Olaf door decorontwerper Floris Vos. Deze sets scheppen een wereld die slechts ten behoeve van de foto bestaat; zij zijn uitsluitend gemaakt om een personage tot leven te roepen.

Bekleidung

In de negentiende eeuw verwees het begrip Bekleidung (bekleding) – op basis van het onderscheid tussen een muur en een wand - naar de afbakening van ruimte als het primaire doel van de architectuur. Maar wat betekent Bekleidung vandaag de dag als de kunstenaar een decoratieve wand opvat als plaats voor de verbeelding? Bekleiding toont kunstenaarsbehang geselecteerd door gastcurator Erich Weiss van onder andere Andy Warhol, General Idea, Sarah Lucas en Damien Hirst.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0