Henk Dorrestijn vindt fouten in Einstein’s relativiteitstheorie

Aanstaande vrijdag wordt het ‘Op het Spoor van de Tijd. Een zoektocht naar de verborgen raadselen van de relativiteitstheorie' gepresenteerd. Auteur Henk Dorrestijn, studeerde sterrenkunde, heeft een aantal zwakke punten in Einstein’s relativiteitstheorie opgespoord en legt dit in het boek uit. De presentatie vindt plaats in de Haagse Kunstkring.

Einstein benaderde de relativiteitstheorie meer als een wiskundige, Henk Dorrestijn meer als natuurkundige.  Hij was jarenlang docent natuurkunde aan de HTS aan de Prinsessegracht voor studenten bouwkunde. Later was hij ook docent aan de Haagse Hogeschool. Hij heeft ook een website, einsteingenootschap.nl. Als een natuurkundige het gedrag van de tijd in een wereld met snelheden of versnellingen benadert, doet hij dat anders dan een wiskundige, zoals Einstein.

Gekromde ruimte

Dorrestijn brengt de theorie een aantal keren in de vorm van een gesprek aan de orde. Daardoor is het boek prettig leesbaar en kun je zelfs zo hier en daar in de lach schieten.

Henk Dorrestijn: ‘De belangrijkste misvatting van Einstein is de opvatting dat een voorwerp met snelheid krimpt vanwege de Lorentzcontractie. Aan de hand van de Scherm- en Raamparadox wordt in mijn boek onomstotelijk aangetoond dat deze zienswijze fout is. Daarnaast lijkt de veelvuldig in wetenschappelijke kringen geventileerde opvatting dat de ruimte gekromd is, op niets te zijn gebaseerd.

Andere tekortkomingen in de huidige uitleg van de relativiteitstheorie zijn te vinden in een tekortschietende interpretatie van roterende stelsels, waardoor de Ehrenfestparadox als een vreemde eend in de literatuur ronddobbert en waardoor ook de precessie van de Mercuriusbaan een onnauwkeurigheid bevat.’

Na een eeuw nieuwe inzichten

Het boek is geschreven voor iedereen met interesse voor de theorie van Einstein, aldus Henk Dorrestijn. ‘Het is goed te begrijpen voor leerlingen in de hoogste klassen van de middelbare school en zal voor een student die zich aan de studie sterrenkunde of (theoretische) natuurkunde wil wijden eenvoudig te volgen zijn.’

De in dit boek gepresenteerde zienswijze is van groot belang. Dorrestijn: ‘De relativiteitstheorie wordt begrijpelijker en leidt – een eeuw na het verschijnen van Einsteins theorie – eindelijk tot nieuwe inzichten over het fundament van de theorie.

De presentatie in de Haagse Kunstkring a.s vrijdag 10 juli begint om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 18.30 uur. Flip de Bree, theoretisch natuurkundige, leidt het boek in. De auteur zelf leest enige vrolijke passages voor.

Het boek, met illustraties van Ab Doorenbos, is er te koop en ook te verkrijgen via de website www.einsteingenootschap.nl  . Prijs: 15 euro.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0