Heksen bezoeken bij Kasteel Asten

Burgemeester van Asten Hubert Vos opent op zondag 15 september het Anna Ceelen Huis. Dit nieuwe bezoekerscentrum van Kasteel Asten wordt een documentatiecentrum voor hekserij. De opening vormt het sluitstuk van de renovatie van Kasteellandschap Asten.

De naam Anna Ceelen is verbonden aan de heksenwaan die Asten in 1595 teisterde. De Astense Ceelen vond op beschuldiging van hekserij op gruwelijke wijze de marteldood door toedoen van de toenmalige heer van Asten: Bernard van Merode. Op de foto hierboven staat overigens niet 'heks' Anna Ceelden afgebeeld maar de heks van 's-Heerenberg. Zij was de laatste heks die in 1805 in Nederland werd verbrand. 

Ritueel

Aan de opening van het Anna Ceeldenhuis gaat een kort ritueel vooraf. Hierbij wordt de ‘genius’ van Anna Ceelen overgebracht van de kasteelruïne waar zij in 1595 is overleden naar haar nieuwe huis. Hier zal zij volgens de organisatoren inspiratiebron zijn voor huidige en toekomstige bezoekers. 

Ter gelegenheid van de openingsceremonie brengt het Sint Jorisgilde op de binnenplaats van het kasteel een vendelgroet. Hiermee start tegelijkertijd de Nationale Monumentendag. Op deze dag is het Anna Ceelen Huis en kasteelruïne tot 17 uur gratis  toegankelijk.

Kasteel Asten

Tussen het Brabantse Asten en Heusden ligt het voormalige zestiende-eeuwse kasteel Asten, omgeven door landerijen. Van het kasteel staat alleen nog een ruïne overeind, omgeven door een gracht. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om het terrein rondom het kasteel geschikt te maken voor bewoning, educatie en tentoonstellingen. Op terrein rondom de ruïne zijn vier bruggen hersteld. In de oude voorburcht zitten nu woningen. Het Anna Ceelen Huis is klaar voor bezoekers. Het kasteelterrein krijgt een podiumfunctie. Ook aan scholieren is gedacht. Rond de geschiedenis van de ruïne komt een lespakket: ‘De middeleeuwse keuken van kasteel Asten’. 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0