Gouden Tulp 2015 voor Pieter Steinz

Pieter Steinz heeft de Gouden Tulp 2015 gewonnen voor zijn boek ’Made in Europe. De kunst die ons continent bindt’. De Gouden Tulp is een prijs voor het beste informatieve boek. Steinz maakte het boek samen met ontwerper Sander Pinkse. De prijs was een sculptuur van Jeroen Henneman.

De jury: ‘Het non-fictieboek dat vanwege inhoud, afbeeldingen en vormgeving het meeste indruk gemaakt heeft is van Pieter Steinz “Made in Europe”. Waar de politiek stokt, daar neemt de cultuur het met een grote vanzelfsprekendheid over. Made in Europe hoort in elke boekenkast: het is een prachtig vormgegeven culturele reisgids waarin Pieter Steinz in sprankelend proza een vrolijk stemmend beeld schetst van de kunst die het oude continent bindt.’

Kunst en boeken

Pieter Steinz (1963) studeerde Engels en geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij werkte meer dan twintig jaar als kunst- en boekenredacteur bij NRC-Handelsblad en was sinds 2012 directeur van het Nederlands Letterenfonds, totdat hij terugtrad wegens ALS. Van zijn hand verschenen onder meer de bestsellers Dracula heeft echt geleefd en Steinz – Gids voor de wereldliteratuur (met zijn dochter Jet).

De jury bestond uit:  Fien van Dorp (Scheltema Amsterdam), Grietje Braaksma (De Bijenkorf), Jan Peter Prenger (Libris/Blz), Marcel Borgstijn (Bol.com), Theo de Vries (Bruna) en Wilma de Rek (chef boeken de Volkskrant).

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0