Foto-expositie Constantijn Huygens in de KB

Ter gelegenheid van het Huygensjaar is er in de KB een  foto-expositie met hoogtepunten uit het oeuvre van Constantijn Huygens. Conservator en Huygenskenner Ad Leerintveld heeft vijftien stukken uitgekozen die samen een beeld geven van Constantijns veelzijdigheid.

Afbeeldingen van handschriften en gedrukte werken, zoals een brief, een reisverslag, muziek en natuurlijk poëzie zijn op de expositie te vinden. Bijzonder is ook een maquette van kunstenaar en architectuurhistoricus Lieuwe Wynia. Die toont het in 1876 afgebroken Huygenshuis, het woonhuis  waar Constantijn Huygens veel van zijn werken heeft geschreven.

Huygens in De Verdieping van Nederland

Tegelijkertijd zijn er in  De Verdieping van Nederland originele handschriften te zien van Constantijn Huygens’ gedichten op Haagse straten en pleinen (Haga Vocalis) en van het lange gedicht De Zeestraat. De Verdieping van Nederland is een gezamenlijke tentoonstelling van de KB en het Nationaal Archief.

In het culturele en politieke hart

Huygens (1596-1687) heeft zijn stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis. Als dichter en als secretaris van drie prinsen van Oranje bevond Constantijn Huygens zich in het culturele en politieke hart van de Republiek in de Gouden Eeuw. Hij staat bekend als één van de grootste dichters van zijn tijd. Om het drukke Haagse hofleven en de politiek te ontvluchten, liet  Huygens in Voorburg de buitenplaats Hofwijck bouwen. Hij was al een grootheid in zijn eigen tijd, maar zijn werk is ook nu nog van betekenis.

De foto-expositie is tot en met 9 september te zien in de bovenhal van het KB-gebouw. De toegang is gratis. Ook kunt u de speciale webexpositie www.kb.nl/goudeneeuw raadplegen voor activiteiten en meer informatie over de Gouden Eeuw in de collectie van de KB.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0