Feest: 300 jaar Vrede van Utrecht

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima geven op donderdag 11 april het startsein voor de herdenking van de Vrede van Utrecht.

’s Middags slaat de vorstin een herdenkingsmunt van de Vrede van Utrecht; de allerlaatste munt met haar beeltenis erop. Op het Domplein dansen daarna 1000 kinderen en vormen samen het wapen van de Vrede van Utrecht.

 's Avond is er weer een rol voor de koningin weggelegd. Ze ontsteekt de speciaal voor de gelegenheid gemaakte verlichting van de Domtoren. De stadsbeiaardier speelt een nieuwe begeleidende melodie. De opening voor het grote publiek is zaterdag 13 april met de muziek/theatervoorsteliing  'De slag om de vrede' met Junkie XL, het Metropoolorkest en een grote schare militairen. Het spektakel vindt plaats op het dak van de A2.

Wie mag er op Spaanse troon?

Precies 300 jaar geleden sloten de toen belangrijkste Europese landen vrede in het stadhuis in Utrecht. Dit gebeurde na ruim een eeuw van bloedige twisten en godsdienstoorlogen. Zo kwam er een einde aan de Spaanse Successie oorlog. Een twist die vanaf 1701 uitgevochten werd tussen Frankrijk en Spanje en een coalitie van het Koninkrijk Groot-Brittannië, de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de hertog van Savoie en de koning van Portugal. Het ging erom wie er recht had op de Spaanse troon na het overlijden van Karel II in 1700 die kinderloos was gebleven.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0